ΑΘΗΝΑ
08:23
|
03.05.2024
Φονικές πυρκαγιές και καταιγίδες πλήττουν τις χώρες της Μεσογείου, από την Πορτογαλία μέχρι και την Κροατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πυρκαγιές δίνουν δυναμικό παρόν σε τουλάχιστον 9 χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν στην Κροατία και την Πορτογαλία, με χιλιάδες πυροσβέστες στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική να εργάζονται για να περιορίσουν τις φλόγες που πυροδοτήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, τις ξηρές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέμους.

Αλγερία – 34 άνθρωποι πέθαναν στις φλόγες

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλγερία , όπου 8.000 πυροσβέστες την Τρίτη έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε όλο τον ξηρό βορρά. Οι πυρκαγιές είναι ενεργές σε συνολικά σε 15 επαρχίες, με αποτέλεσμα την εκκένωση περισσότερων από 1.500 ανθρώπων.

Ο αλγερινός διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων TSA επικαλέστηκε το Εθνικό Μετεωρολογικό Γραφείο, ότι οι θερμοκρασίες έφτασαν περίπου τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 10 στρατιώτες, που παγιδεύτηκαν στις φλόγες στο Μπένι Τσίλα Ksila, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Ενώ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντανακλούν οργή για τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές «Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα μέτρα, γιατί δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την καταστροφή;».

Πυροδοτούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, οι πυρκαγιές ανάγκασαν το κλείσιμο δύο συνόρων με τη γειτονική Τυνησία , όπου οι φλόγες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στη βορειοδυτική περιοχή Ταμπάρκα.

Δασική πυρκαγιά μαίνεται κοντά στην τυνησιακή πόλη Μελλούλα στη βορειοδυτική Τυνησία, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το παραθαλάσσιο χωριό Μελλούλα με βάρκα και από ξηρά, ενώ οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε τρεις περιοχές στα βορειοδυτικά: Μπιζέρτε, Σιλιάνα και Μπέζα. Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες καταστρέφοντας δάση και ελαιώνες εσπεριδοειδών και φουντουκιών. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP ανέφερε τον θάνατο ενός διευθυντή σχολείου, που πέθανε από ασφυξία από πυρκαγιά στη Νάφζα.

Πυρκαγιές και στη Συρία

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στα δάση της Λατάκια, στη βορειοδυτική Συρία. «Οι πυροσβεστικές ομάδες εργάζονται για την κατάσβεση των τεράστιων δασικών πυρκαγιών, που έχουν ξεσπάσει στα δάση της βόρειας επαρχίας της Λατάκιας, οι οποίες είναι ακόμα ανεξέλεγκτες», ανέφερε το πρακτορείο North Press.

Διπλό το χτύπημα στην Ιταλία – Νεκροί από καταιγίδες και πυρκαγιές

Η Ιταλία έχει πληγεί από βίαιες καταιγίδες και πυρκαγιές. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη μετά από καταιγίδες στο βορρά και δασικές πυρκαγιές στη Σικελία.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα 16χρονο κορίτσι. Η πρωθυπουργός, Μελόνι, δήλωσε, ότι το κορίτσι πέθανε όταν ένα δέντρο έπεσε στη σκηνή της κοντά στη Μπρέσια μετά από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές τη νύχτα. Οι κάτοικοι του Μιλάνου ανέφεραν καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι το πρωί της Τρίτης, που πλημμύρισαν δρόμους και ξερίζωσαν δέντρα.

Στα νότια ωστόσο, ο καύσωνας παρέμεινε, με θερμοκρασίες 47.6 C, που καταγράφηκαν στην πόλη Κατάνια της ανατολικής Σικελίας τη Δευτέρα. Τα πτώματα 2 ανθρώπων βρέθηκαν σε ένα σπίτι που καταστράφηκε από τις φλόγες ολοσχερώς Ο περιφερειακός πρόεδρος της Σικελίας δήλωσε, ότι σχεδιάζει να ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Νεκροί πιλότοι και βοσκός

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για πολλοστή μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τους εθελοντές, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου. Η τελευταία εξέλιξη αφορά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε όλη η Ρόδος με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Ενώ, σχεδόν 3.000 τουρίστες επέστρεψαν στα σπίτια τους με αεροπλάνο από την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, με τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώνουν τα επόμενα ταξίδια τους.

Την ίδια στιγμή στην Κέρκυρα, δύο είναι τα ενεργά μέτωπα και εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στην Ημερολία, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να την περάσουν οι φλόγες τον οικισμό.

Ενώ, το πρώτο θύμα από τις πυρκαγιές είναι ο 41χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούταν από το μεσημέρι της Κυριακής, ο οποίος εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα σε καλύβα στην περιοχή Ομαλή, ψηλά στο βουνό όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες.

Την ίδια ώρα τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον άδικο χαμό, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Κάρυστο. Πρόκειται για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά, 36 ετων και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 26 ετών.

Σε κόκκινο συναγερμό η Γαλλία

Στη Γαλλία, σχεδόν 100 πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν μια πυρκαγιά στους δήμους Καγνε-Σουρ-Μερ και Βιλενουβό-Λουμπέ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας. Το τμήμα του Μπουσέ-Ντε-Ρον τέθηκε σε «κόκκινο συναγερμό», με τις αρχές να διαπιστώνουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» πυρκαγιών. Περισσότεροι 300 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις πυρκαγιές κοντά στην πόλη της Αρλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πυρκαγιά πλησιάζει κτίρια στην Γκρεμπάστιτσα, Κροατία, Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023.

Μάχες με τις φλόγες στην Κροατία- Νεκροί στο Μαυροβούνιο

Στην Κροατία, οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις πυρκαγιές που εξαπλώνονταν ακριβώς νότια της πόλης Ντουμπρόβνικ της Αδριατικής.

Οι άνεμοι προκάλεσαν καταστροφή στο γειτονικό Μαυροβούνιο, όπου 2 άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν ισχυροί νότιοι άνεμοι έπληξαν την ακτή, ανέφεραν οι λιμενικές αρχές στις πόλεις Ουλκίτζ και Πετρόβακ.

Εκκένωση κατοίκων στο νησί Γκραν Κανάρια

Μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο του ισπανικού νησιού Γκραν Κανάρια την Τρίτη ώθησε τις αρχές να απομακρύνουν αρκετές εκατοντάδες χωρικούς, να κλείσουν τρεις δρόμους και να πετάξουν πυροσβεστικά ελικόπτερα. Ο Αντόνιο Μοράλες, επικεφαλής του νησιωτικού συμβουλίου της Γκραν Κανάρια, δήλωσε ότι περίπου 100 πυροσβέστες και 9 αεροσκάφη εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μέχρι στιγμής είχε κάψει πολλά στρέμματα δάσους.

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, εκατοντάδες Πορτογάλοι πυροσβέστες προσπάθησαν την Τρίτη, να σβήσουν τις φλόγες κοντά στον δημοφιλή προορισμό, το Κασκάις, με τους ισχυρούς ανέμους να περιπλέκουν τις προσπάθειες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε μια ορεινή περιοχή του πάρκου Σίντρα-Κασκάις, το οποίο καλύπτει περίπου 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας. Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Ο δήμαρχος του Κασκάις, Κάρλος Καρέιρας, δήλωσε, ότι οι ριπές έως και 37 μίλια/ώρα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν τις περιοχές. Να θυμίσουμε, ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη ξηρασία που επηρεάζει το 90% της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα