ΑΘΗΝΑ
10:49
|
04.05.2024
Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν μόνιμη βάση στην Παπούα Νέα Γουινέα, λέει ο Όστιν, αλλά όλα δείχνουν το αντίθετο καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός με την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι ο επόμενος στόχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπως όλα δείχνουν με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να διαψεύδει ότι η χώρα του επιδιώκει μια στρατιωτική βάση στο νησιωτικό έθνος, αλλά όλα να δείχνουν προς το αντίθετο.

Μετά την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τόνγκα, οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή συνεχίστηκαν με την επίσκεψη του Λόιντ Όστιν στο Πορτ Μόρεσμπι, την πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, από όπου ανακοίνωσε την ανάπτυξη πλοίου της αμερικανικής ακτοφυλακής στο έθνος του Ειρηνικού.

Η επίσκεψη του Όστιν τον καθιστά τον πρώτο επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη χώρα και έρχεται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην περιοχή εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Η Παπούα Νέα Γουινέα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας τον Μάιο που θέτει ένα πλαίσιο για την Ουάσιγκτον να ανακαινίσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας για στρατιωτική και πολιτική χρήση. Το κείμενο της συμφωνίας επιτρέπει την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού στο νησιωτικό έθνος και καλύπτει τη ναυτική βάση Λομπρούμε που χρησιμοποιείται από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

«Θέλω απλώς να είμαι σαφής: Δεν επιδιώκουμε μια μόνιμη βάση», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πορτ Μόρεσμπι μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζέιμς Μαράπε, τονίζοντας ότι τα δύο έθνη εμβαθύνουν μια υπάρχουσα αμυντική σχέση και θα εκσυγχρονίσουν την αμυντική δύναμη της Παπούα Νέα Γουινέα.

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το έδαφός μας ως εξέδρα εκτόξευσης», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα. «Έχουν βάσεις στις Φιλιππίνες, στην Κορέα, αλλού, πολύ πιο κοντά στην Κίνα», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δεσμών, ένας πλοίο της ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα επισκεφθεί το νησιωτικό έθνος τον Αύγουστο, είπε ο Όστιν, με σκοπό να ενισχύσει την χώρα στην προσπάθειά της να σταματήσει τη λεηλασία των θαλάσσιων πόρων της, σταματώντας δραστηριότητες όπως η παράνομη αλιεία και η διακίνηση.

Η αμυντική συμφωνία των δύο πλευρών έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να αποτρέψουν τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού από το να δημιουργήσουν δεσμούς ασφαλείας με την Κίνα, μια αυξανόμενη ανησυχία εν μέσω έντασης για την Ταϊβάν και μετά την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ του Πεκίνου και των Νησιών του Σολομώντα.

Το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους πολιτικούς του αντιπολιτευόμενου κόμματος που ανησυχούν για την αναστάτωση του μεγάλου εμπορικού εταίρου τους, της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα