Οι οικογένειες Αμερικανών στρατιωτών και υπηκόοων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις του ISIS και του Μετώπου Αλ-Νούσρα κατέθεσαν αγωγή κατά της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge.
Πέρυσι η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία καταδικάστηκε για δωροδοκία ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού παραδέχτηκε ότι πλήρωσε τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις για να της επιτρέψουν να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Συρία.
Η Lafarge, η οποία εξαγοράστηκε από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ελβετίας Holcim το 2015, συμφώνησε τον Οκτώβριο του 2022 να πληρώσει 778 εκατομμύρια δολάρια σε δημεύσεις και πρόστιμα στο πλαίσιο συμβιβασμού.
Σύμφωνα με την υπόθεση, η Lafarge παρείχε σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια στις τρομοκρατικές οργανώσεις του ISIS και του Μετώπου Αλ-Νούσρα στη Συρία.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι αυτά τα χρήματα υποστήριξαν τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο μέλη των οικογένειών τους. Η μήνυση στρέφεται ενάντια στη Lafarge SA, τον πρώην πρόεδρό της, Μπρούνο Λαφόντ, και άλλα στελέχη, και ζητά ποινές και αποζημιώσεις.
Μεταξύ των νεκρών στρατιωτών και υπηκόων των ΗΠΑ, των οποίων οι οικογένειες τώρα προσφεύγουν ενάντια στη Lafarge, ήταν η Κέιλα Μιούλερ, μια εργαζόμενη της USAID που βιάστηκε και δολοφονήθηκε, και οι δημοσιογράφοι Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν από μέλη του ISIS το 2014.
Η αγωγή δεν έχει ακόμη επιδοθεί επίσημα στην Lafarge, η οποία απέφυγε να την σχολιάσει. Το δικαστικό έγγραφο τονίζει ότι η υποστήριξη της Lafarge για το ISIS και το Μέτωπο Al-Nusra εκτείνεται πέρα από τις οικονομικές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία διαχειριζόταν ένα επικερδές εργοστάσιο τσιμέντου στη βόρεια Συρία και κατέφυγε στη δωροδοκία αυτών των τρομοκρατικών ομάδων για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Το χρονικό
Το 2021 αναφέρθηκε ότι η εταιρεία χρηματοδότησε το ISIS με 13 εκατομμύρια ευρώ.
Τότε, το πρακτορείο Anadolu αποκάλυψε ότι η Lafarge όχι μόνο ενημέρωσε τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά παρείχε επίσης στη γαλλική κυβέρνηση ενημέρωση και πληροφορίες για τη βόρεια Συρία.
Το 2018 ένας αξιωματικός υπηρεσιών πληροφοριών με την κωδική ονομασία AM 02 εμφανίστηκε στο δικαστήριο και έδωσε μια κατάθεση γύρω από τη σχέση μεταξύ της Lafarge και του ISIS.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου, ο αξιωματικός παραδέχτηκε ότι η Lafarge ήταν ο πληροφοριοδότης του στη Συρία και ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύτηκαν το εργοστάσιο τσιμέντου στη Συρία. Παραδέχτηκε επίσης ότι η Lafarge παρείχε τσιμέντο σε ένοπλες ομάδες στη Συρία μεταξύ 2012 και 2014, συμπεριλαμβανομένων του ISIS και του Μετώπου Al-Nusra.
Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν προειδοποίησαν την εταιρεία ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.
Μόνο μεταξύ 2013 και 2014 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 συναντήσεις μεταξύ της Lafarge και των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Lafarge έχει απασχολήσει λόγω της δράσης της στο Βόλο, ενάντια στην οποία διαδήλωνε και ο Βασίλης Μάγγος, που χτυπήθηκε από την αστυνομία και έχασε λίγες μέρες μετά τη ζωή του.