ΑΘΗΝΑ
18:29
|
03.05.2024
Ακολουθούν τα βασικά γεγονότα και δηλώσεις της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αφρικανικά κράτη εξακολουθούν να υποφέρουν από επιδείξεις αποικιοκρατίας – στην οικονομία, ειδικότερα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, αναφέρει το TASS. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να ελαφρύνει το χρέος των αφρικανικών χωρών.

Οι Αφρικανοί ηγέτες μίλησαν για τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ η Ρωσία μοιράστηκε τα σχέδιά της να αυξήσει τη δημοκρατική της παρουσία στην ήπειρο.

Ακολουθούν τα βασικά γεγονότα και δηλώσεις της Συνόδου Κορυφής.

Η Μόσχα διαγράφει χρέη

Η Ρωσία θα διαθέσει περισσότερα από 90 εκατ. δολάρια για τη μείωση του χρέους των αφρικανικών χωρών, με το χρέος τους που διαγράφεται από τη Μόσχα να φτάνει συνολικά τα 23 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη, επικεφαλής της Γραμματείας του Φόρουμ Εταιρικής Σχέσης Ρωσίας-Αφρικής, Όλεγκ Οζέροφ, τα ζητήματα χρέους των αφρικανικών χωρών πριν από τη Ρωσία έχουν επί του παρόντος διευθετηθεί κατά 90%.

«Υπάρχουν κάποια οικονομικά ζητήματα, αλλά δεν μιλάμε για το άμεσο χρέος. Μιλάμε για ορισμένες οικονομικές συμφωνίες και υποχρεώσεις των πλευρών», σημείωσε.

Η Δύση επιδιώκει να διατηρήσει την «κυρίαρχη θέση της στην Αφρική, αποτρέπει τις μεταρρυθμίσεις και ασκεί πίεση, χρησιμοποιώντας το χρηματοοικονομικό χρέος, το οποίο καταστρέφει την οικονομία και αυξάνει τη φτώχεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί.

Κληρονομιά της αποικιοκρατίας

Οι σύμμαχοι της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, θα μπορούσαν να αγοράσουν τελικά προϊόντα από την Αφρική αντί για πρώτες ύλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουγκάντα Γιογουέρι Καγκούτα Μουσεβένι.

Χρησιμοποιώντας τον καφέ ως παράδειγμα, ο Μουσεβένι επεσήμανε ότι η προστιθέμενη αξία για τα τελικά προϊόντα παράγεται πέρα από την αφρικανική επικράτεια.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιβράδυνε την ανάπτυξη της Αφρικής», δήλωσε.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι ορισμένες εκδηλώσεις αποικιοκρατίας δεν έχουν εξαλειφθεί μέχρι σήμερα και «εξακολουθούν να εφαρμόζονται από τις μητροπόλεις – ειδικότερα, σε τομείς της οικονομίας, της ενημέρωσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Συνεργασία για την ασφάλεια

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος μόνιμος ρωσοαφρικανικός μηχανισμός ασφάλειας. Η νέα δομή θα εργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια και τη μη ανάπτυξη όπλων στο διάστημα.

Σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου παρεμποδίζεται από τη διάδοση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, του διεθνικού εγκλήματος και της πειρατείας, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι η Ρωσία προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση όλων των αναφερόμενων απειλών. Ειδικότερα, η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Αφρικανούς στρατιωτικούς και αξιωματικούς επιβολής του νόμου στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της. Επιπλέον, η Μόσχα προμηθεύει μια «ευρεία γκάμα όπλων και οχημάτων» σε αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν – «προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η κυριαρχία αυτών των κρατών».

Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φώστιν-Αρζανζ Τουαντέρα υπογράμμισε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας βοήθησε στη διάσωση της δημοκρατίας στη χώρα του.

«Μη φοβούμενη μη γεωπολιτικά προβλήματα, η Ρωσία παρέχει βοήθεια στη χώρα μας, τις ένοπλες δυνάμεις μας και τις υπηρεσίες ασφαλείας στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε.

Το Μάλι μπόρεσε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να διασφαλίσει την ασφάλειά του χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ασίμι Γκόιτα.

«Το Μάλι έχει στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και την ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη φιλία. […] Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι βρίσκονται επί του παρόντος σε επίθεση· έχουμε μειώσει σημαντικά τον αριθμό των [τρομοκρατικών] επιθέσεων στις στρατιωτικές βάσεις [μας]. μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ασφάλεια σε πολλά σημεία», σημείωσε.

Αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία

Ορισμένοι Αφρικανοί ηγέτες υποστήριξαν την αναζήτηση τρόπων επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος, καθώς και η δέσμευση στον Χάρτη του ΟΗΕ είναι απαραίτητες για μια ειρηνική και δίκαιη επίλυση των συγκρούσεων».

«Η αφρικανική πρωτοβουλία αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή και δεν πρέπει να υποτιμηθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό Ντένις Σασού Νγκέσο, καλώντας «να τερματιστεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Αυτή η σύγκρουση επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο με αρνητικό τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

«Φυσικά, ανησυχούμε για το ζήτημα της προμήθειας σιτηρών», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να επιλυθεί άμεσα και έγκαιρα το πρόβλημα των αποστολών τροφίμων σε χώρες που έχουν ανάγκη».

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί να τις αναγκάσει. Συμφώνησε ότι «όλες οι αντιπαραθέσεις πρέπει να επιλυθούν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων», αλλά πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία απορρίπτονται».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν μας έδειξε ότι ήταν έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο και να αναζητήσει μια λύση, και τώρα πρέπει να πείσουμε το άλλο μέρος. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», Αζαλί Ασουμάνι, Πρόεδρος των Κομόρων, ο οποίος επίσης προεδρεύει της Αφρικανικής Ένωση, είπε.

Μέσω διπλωματικών διαύλων

«Η προσοχή της Ρωσίας στην Αφρική συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά», δήλωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Μόσχα θα ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία στην ήπειρο, επεκτείνοντας το δίκτυο των ρωσικών κέντρων επιστήμης και πολιτισμού και θα βοηθήσει τα αφρικανικά κράτη να ανοίξουν τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στη Ρωσία.

Πρώτα και κύρια, η Μόσχα επιδιώκει να ανοίξει ξανά πρεσβείες σε αυτές τις χώρες, όπου οι πρεσβείες έκλεισαν τη δεκαετία του 1990, είπε ο Οζέροφ.

Η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για την ακύρωση του καθεστώτος βίζα με τα αφρικανικά κράτη.

«Το σύνθημα της επιστροφής της Ρωσίας στην Αφρική συνεπάγεται τη φυσική, διπλωματική, επίσημη παρουσία μας. Ως εκ τούτου, θα εργαστούμε για αυτό το θέμα», δήλωσε στο TASS ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Οι συμφωνίες

Εγκρίθηκαν τέσσερις διακηρύξεις, μεταξύ των οποίων μία για την πρόληψη του ανταγωνισμού των εξοπλισμών στο διάστημα, μία για τη συνεργασία στην ασφάλεια των πληροφοριών και μία για την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το σχέδιο δράσης της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Αφρικής, που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της η σύνοδος κορυφής. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνια κατανόησης με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ανάπτυξης και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής.

Οι πλευρές συμφώνησαν σε μια σειρά νέων μορφών διαλόγου μεταξύ των συνόδων κορυφής, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά κάθε τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης σχεδιάζουν να πραγματοποιούν τακτικά πολιτικές διαβουλεύσεις.

Αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στο υψηλότερο επίπεδο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στον συντονισμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, καθώς και στην επίλυση οικολογικών προβλημάτων. Επιπλέον, ένα κοινοβουλευτικό φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα