ΑΘΗΝΑ
04:46
|
05.05.2024
Το αίτημα της Λα Παζ ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ροτζέλιο Μάιτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε χθεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Ροτζέλιο Μάιτα, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στα BRICS και να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής τους, που θα διεξαχθεί στις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Ο Μάιτα έγραψε στο X (-Twitter) λέγοντας: «Η Βολιβία θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ… Εκεί ο πρόεδρος μας θα παρουσιάσει ένα μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, βιομηχανικής ανάπτυξης της Βολιβίας».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Αλμπέρτο Άρσε, ενημέρωσε επίσημα το μπλοκ στις 12 Ιουνίου για την πρόθεση της Λα Παζ να ενταχθεί σε αυτό.

Δύο ημέρες πριν, ο ηγέτης του Νοτιοαφρικανικού κόμματος Μαχητές για την Οικονομική Ελευθερία, Τζούλιους Μαλέμα, κάλεσε τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο κορυφής των BRICS σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, για το ότι δεν αναλαμβάνει το βάρος του να υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο, παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έλαβε τελικά την πρόσκληση που ζήτησε από τη Νότια Αφρική για να παραστεί στις εργασίες της συνόδου.

Ο Ανίλ Σουκλάλ, πρεσβευτής των BRICS από τη Νότια Αφρική, αποκάλυψε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι 22 κράτη έχουν υποβάλει επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στον οργανισμό των BRICS και πως άλλα 22 έχουν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο μπλοκ.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν μέλη των BRICS, είπε ο Σουκλάλ, σημειώνοντας ότι και άλλες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στα BRICS, όπως η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Ινδονησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα