ΑΘΗΝΑ
19:02
|
03.05.2024
Οι Φιλιππίνες κάλεσαν τον Κινέζο πρέσβη σε απολογία έπειτα από περιστατικό με σκάφος της κινέζικης ακτοφυλακής στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Μανίλα κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για εξηγήσεις, μετά το περιστατικό κατά το οποίο σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να παρενοχλήσει σκάφη των Φιλιππίνων, που έπλεαν σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μας κάλεσε σήμερα τον Πρέσβη Χουάνγκ και του έδωσε μια προφορική σημείωση, με φωτογραφίες, βίντεο για το τι συνέβη και περιμένουμε την απάντησή τους, είπε ο Πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν το Σάββατο την ακτοφυλακή της Κίνας ότι χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να εμποδίσει τα πλοία της που μετέφεραν τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλες προμήθειες για το στρατιωτικό τους προσωπικό που βρίσκεται στον ύφαλο Σέκοντ Τόμας/ Αγιουνγκίν στα νησιά Σπράτλι.

Οι Φιλιππίνες καταγγέλλουν πως η ενέργεια του Πεκίνου ήταν παράνομη και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανώτερος Φιλιππινέζος αξιωματούχος τη Δευτέρα είπε ότι η Μανίλα δεν θα «εγκαταλείψει ποτέ» τον ύφαλο Σέκοντ Τόμας, ο οποίος απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) από το νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων και περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη στεριά της Κίνας στο νησί Χαϊνάν.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι είχε λάβει «απαραίτητους ελέγχους» εναντίον σκαφών των Φιλιππίνων που είχαν «παράνομα» εισέλθει στα ύδατά της.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ακτοφυλακή της Κίνας, πλοία των Φιλιππίνων εισέβαλαν παράνομα στο έδαφός τους και ότι ήταν απολύτως στα δικαιώματά της να απαντήσουν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μετάνοια από το Πεκίνο, καθώς η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ενέργειές της ήταν δικαιολογημένες.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, παρότι προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις σε τομείς της οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, και παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου σε βάρος του το 2016.

Η Μανίλα διαμαρτύρεται ολοένα πιο έντονα διότι σκάφη της τα οποία κάνουν περιπολίες σε διαφιλονικούμενα ύδατα συχνά παρακολουθούνται ή εμποδίζονται από σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής ή του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα