ΑΘΗΝΑ
23:13
|
17.05.2024
Λίγες ημέρες πριν από τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ζητά περισσότερα όπλα από την πολεμική βιομηχανία της χώρας του.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επισκέφθηκε στρατιωτικό εργοστάσιο στις 11-12 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν περιόδευσε ξανά σε μεγάλα εργοστάσια πυρομαχικών και διέταξε δραστική αύξηση της παραγωγής πυραύλων και άλλων όπλων, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα Δευτέρα 14/8, καθώς οι στρατοί της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων την ερχόμενη εβδομάδα για να βελτιώσουν την ικανότητά τους ενάντια στις εξελισσόμενες πυρηνικές απειλές του Βορρά.

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε εργοστάσια παραγωγής τακτικών πυραύλων, κινητών πλατφορμών εκτόξευσης, τεθωρακισμένων οχημάτων και βλημάτων πυροβολικού την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη σε εργοστάσια που σχετίζονται με την πολεμική βιομηχανία, μέσα στον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε στόχο την δραστική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ώστε η εγκατάσταση να μπορεί να παράγει μαζικά πυραύλους για να καλύψει τις ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων πρώτης γραμμής, ανέφερε το KCNA.

«Το ποιοτικό επίπεδο της πολεμικής προετοιμασίας εξαρτάται από την ανάπτυξη της βιομηχανίας πυρομαχικών και το εργοστάσιο φέρει μια πολύ σημαντική ευθύνη για την επιτάχυνση των πολεμικών προετοιμασιών του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KCNA.

Επισκεπτόμενος άλλα εργοστάσια, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας ζήτησε την κατασκευή πιο σύγχρονων φορτηγών εκτόξευσης πυραύλων και είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγή βλημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου διαμετρήματος «με εκθετικό ρυθμό», ανέφερε το κορεατικό πρακτορείο που έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν πάνω σε ένα νέο θωρακισμένο όχημα μάχης.

Ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στη διεύρυνση του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου της χώρας του, από τότε που κατέρρευσε η διπλωματία του με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2019. Από τις αρχές του 2022, ο βορειοκορεατικός στρατός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 δοκιμές πυραύλων, πολλές από αυτές προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την επέκταση των κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών τους ασκήσεων.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης, τελικά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα εκσυγχρονισμένα οπλοστάσιά του για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, όπως η ελάφρυνση των κυρώσεων, όποτε επανεκκινήσι η διπλωματία με την Ουάσιγκτον.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές όπλων σύντομα καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πρόκειται να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές στρατιωτικές ασκήσεις τους την ερχόμενη Δευτέρα, τις οποίες η Πιονγκγιανγ χαρακτηρίζει «εισβολή».

Το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να έχει «μια συντριπτική στρατιωτική δύναμη και να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κάθε πόλεμο» και να έχει τη δυνατότητα να «εξολοθρεύει σίγουρα» τους εχθρούς της.

Κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, με την ονομασία Ulchi Freedom Shield (UFS), που έχουν  προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, οι δύο σύμμαχοι θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις προσωμείωσης σε υπολογιστή, αλλά και μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικές εκδηλώσεις πεδίου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους τα τελευταία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας, Lee Sung Joon, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι φετινές ασκήσεις UFS στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων αντίδρασης των συμμάχων πραγματοποιώντας ασκήσεις βασισμένες σε σενάρια που αντικατοπτρίζουν τις προοδευτικές πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας και άλλες καταστάσεις περιφερειακής ασφάλειας. Ο συνταγματάρχης Isaac L. Taylor, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, τόνισε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί με «σκληρό και ρεαλιστικό» τρόπο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λευκός Οίκος είπε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ διαπίστωσαν διαπιστώσει ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μίλησε με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα, σχετικά με την αύξηση της πώλησης πυρομαχικών στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα διέψευσε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι έστειλε οβίδες και πυρομαχικά στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα