ΑΘΗΝΑ
00:36
|
04.05.2024
Η νίκη του λαϊκιστή υποψηφίου αποτελεί μια καυστική επίπληξη του πολιτικού κατεστημένου σε ένα έθνος που πλήττεται από οικονομικά δεινά.
Ο Χαβιέ Μιλέι πανηγυρίζει μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ακροδεξιός λαϊκιστής υποψήφιος συγκλονίζει το πολιτικό κατεστημένο της Αργεντινής, κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής (13/8) για την επιλογή υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Με καταμετρημένο περίπου 90% των ψηφοδελτίων, ο ακροδεξιός οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι προηγείται με 30,5%, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο. Το κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης ακολουθεί με 28% και ο κυβερνών περονιστικός συνασπισμός φτάνει μόλις  στην τρίτη θέση με 27%.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως μια καυστική επίπληξη στον κεντροαριστερό συνασπισμό των περονιστών και στο κύριο συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης «Μαζί για την Αλλαγή», την ώρα που ο πληθωρισμός στη λατινοαμερικάνικη χώρα εκτοξεύεται στο 116% και τουλάχιστον ένας άνθρωπος στους 10 βρίσκεται στο φάσμα της φτώχειας.

«Είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση», τόνισε ο Μιλέι, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του, μετά τα αποτελέσματα. «Μια διαφορετική Αργεντινή είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά υλικά που πάντα αποτυγχάνουν», τόνισε ο επονομαζόμενος κι ως «Τραμπ της Αργεντινής»

Η ψηφοφορία στις προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτική, καθιστώντας τη διαδικασία ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε για τις γενικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου, δίνοντας μια σαφή ένδειξη για το ποιο ενδέχεται να είναι το φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Η δυσαρέσκεια είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αργεντινή, με την οικονομική κρίση να αφήνει πολλούς Αργεντινούς απογοητευμένους από τα κύρια πολιτικά κόμματα και να ανοίγει την πόρτα στον Μιλέι, ο οποίος προσέλκυσε υποστήριξη καλώντας τη χώρα να αντικαταστήσει το πέσο με το δολάριο ΗΠΑ.

Ο 52χρονος πολιτικός είναι θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έχει πει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής πρέπει να καταργηθεί. Έχει επίσης δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, χαρακτήρισε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως τέχνασμα για την καταστροφή της οικογένειας και έχει δεσμευτεί ότι θα διευκολύνει την οπλοκατοχή.

Στον συνασπισμό της κύριας αντιπολίτευσης, «Μαζί για την Αλλαγή», οι ψηφοφόροι φάνηκαν επίσης έτοιμοι να κινούνται περισσότερο προς τα δεξιά, καθώς η πρώην υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριχ κέρδισε εύκολα τον πιο κεντρώο υποψήφιο, τον δήμαρχο του Μπουένος Άιρες, Οράσιο Ροντρίγκες Λαρέτα.

Η Μπούλριχ κατέστησε σαφές ότι θα συνεργαστεί με τον ανταγωνιστή της. «Ως Αργεντινοί ζούμε με αγωνία, με φόβο, ανίκανοι να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε ή να ζούμε μια κανονική ζωή. Σήμερα, όμως, έχουμε λόγους να συνεργαστούμε και να καθοδηγήσουμε μια βαθιά αλλαγή στην Αργεντινή, μια αλλαγή που θα αφήσει πίσω τη διαφθορά για πάντα», δήλωσε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, «Ένωση για την Πατρίδα», εν τω μεταξύ, τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους για την κακή κατάσταση της οικονομίας, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα έγινε υποψήφιος πρόεδρος του συνασπισμού, νικώντας εύκολα τον αριστερό Χουάν Γκραμπουά. «Έχουμε 60 ημέρες για να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάσα στους υποστηρικτές του.

Η συμμετοχή στις εκλογές κινήθηκε κάτω από το 70%, το χαμηλότερο ποσοστό για προκριματικές εκλογές από τότε που ξεκίνησαν να διεξάγονται στην Αργεντινή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Όποιος κερδίσει τον Οκτώβριο, ή πιθανότατα στον δεύτερο γύρο του Νοεμβρίου, θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, την τόνωση των εξαγωγών σιτηρών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα