ΑΘΗΝΑ
02:37
|
04.05.2024
Τον τελευταίο χρόνο, το πέσο έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες έχουν επιδείξει προθυμία να ξεμπερδέψουν από την κυριαρχία του δολαρίου, η Αργεντινή μπορεί να πάει σε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Χαβιέ Μιλέι, οικονομολόγος και νεοφιλελεύθερος βουλευτής, διεκδικεί να κερδίσει την προεδρία τον Οκτώβριο και προτείνει την υιοθέτηση του δολαρίου ως λύση για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 109% τον περασμένο Μάιο. Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής πρότεινε την πλήρη κατάργηση του πέσο και, αντ’ αυτού, την αντικατάστασή του με το δολάριο ΗΠΑ.

«Το πέσο λιώνει σαν πάγος στην έρημο Σαχάρα», λέει ο Μιλέι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τον τελευταίο χρόνο, το πέσο έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου, γεγονός που καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια αναφοράς βρίσκονται στο 97%.

Η υιοθέτηση του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος θα σήμαινε μια ριζική απόκλιση από τις προσπάθειες της Αργεντινής καθώς και άλλων χωρών για αποδολαριοποίηση, η οποία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη χρήση άλλων νομισμάτων για το διεθνές εμπόριο και τα αποθεματικά.

Τον Απρίλιο, η Αργεντινή δήλωσε ότι θα αρχίσει να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εισαγωγών της σε γιουάν αντί για δολάρια. Και τον Ιανουάριο, η Βραζιλία και η Αργεντινή δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα κοινό νόμισμα.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι Αργεντίνοι καταναλωτές χρησιμοποιούν ήδη δολάρια ΗΠΑ σε καθημερινές συναλλαγές και ως μια μορφή αποταμίευσης.

«Η Αργεντινή είναι ήδη δολαριοποιημένη, de facto δολαριοποιημένη. Έτσι οι Αργεντινοί έχουν ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το δολάριο για να εξοικονομήσουν χρήματα και να σωθούν έναντι του πληθωριστικού φόρου», ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της Wall Street Εμίλιο Οκάμπο, ο οποίος δημιούργησε την ιδέα δολαριοποίησης που προτείνει ο Μιλέι, είπε στο Bloomberg.

Πρόσθεσε ότι οι άλλες προσπάθειες της χώρας να ελέγξει τον πληθωρισμό απέτυχαν. Το πέσο αντικαταστάθηκε στιγμιαία από το αυστραλιανό νόμισμα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια συνδέθηκε με το δολάριο των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, ο υπερπληθωρισμός, οι κρίσεις χρέους και οι νομισματικές κρίσεις παρέμειναν καθώς οι κρατικές δαπάνες οδήγησαν σε χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα.

Άλλες χώρες, όπως ο Ισημερινός, χρησιμοποιούν ήδη το αμερικανικό δολάριο ως εθνικό τους νόμισμα, ορισμένες από τις οποίες το υιοθέτησαν στον απόηχο των οικονομικών κρίσεων. Εάν η Αργεντινή ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισημερινού, θα γίνει η μεγαλύτερη δολαριοποιημένη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Αργεντινών αντιτίθεται στην υιοθέτηση του δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, και οι οικονομολόγοι που αντιτίθενται στο σχέδιο του Μιλέι ανησυχούν ότι θα δώσει υπερβολική νομισματική ισχύ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η χρήση του δολαρίου θα μπορούσε επίσης να απειλήσει το ισοζύγιο πληρωμών της Αργεντινής, εάν οι εισαγωγές της αυξηθούν και οι εξαγωγές αυξηθούν. Και ακόμη κι αν ο Μιλέι κερδίσει τις εκλογές, ο συνασπισμός του στο Κογκρέσο μπορεί να μην κερδίσει αρκετές έδρες για να εφαρμόσει το σχέδιο δολαριοποίησης του.

Αλλά ο οικονομικός αναλυτής Εμίλιο Οκάμπο υποστήριξε στο Bloomberg ότι αν η Αργεντινή εγκαταλείψει το πέσο θα είναι «επειδή βασικά δεν θα έχει άλλη επιλογή». «Κάτι τέτοιο θα γίνει εάν το μοναδικό σενάριο για τη σταθεροποίηση των τιμών θα είναι η δολαριοποίηση», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα