ΑΘΗΝΑ
11:13
|
02.05.2024
Κατάχρηση του νόμου περί βλασφημίας καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητούν την κατάργησή του.
Πλήθος μουσουλμάνων έκαψε πέντε εκκλησίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη τουλάχιστον 146 ατόμων προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν μια μέρα μετά το πογκρόμ επιθέσεων από πλήθος μουσουλμάνων σε χριστιανικούς ναούς στην επαρχία Παντζάμπ.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να συλλάβουμε κι άλλους εμπλεκόμενους», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας στην περιοχή, αναφερόμενος στα χθεσινά βίαια επεισόδια που πυροδοτήθηκαν από φήμες πως δύο χριστιανοί βεβήλωσαν το Κοράνι και είχαν σαν αποτέλεσμα να πυρποληθούν πέντε εκκλησίες και να σημειωθούν επιθέσεις σε δεκάδες σπίτια Χριστιανών.

Η Εκκλησία του Στρατού της Σωτηρίας ήταν μεταξύ των πέντε εκκλησιών που βανδαλίστηκαν. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες στην οροφή της εκκλησίας, της μεγαλύτερης στην πόλη Τζαράνγουαλα, να ξηλώνουν τον σταυρό. Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twtter δείχνουν αστυνομικούς να στέκονται ανάμεσα στο πλήθος των θεατών καθώς οι δράστες συνέχιζαν να βανδαλίζουν τις εκκλησίες.

Σπίτια, επιχειρήσεις και νεκροταφεία που ανήκουν στη χριστιανική κοινότητα έγιναν επίσης στόχος καθώς η βία κατέλαβε την πόλη των 230.000 κατοίκων.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Παντζάμπ, Αμίρ Μιρ, ισχυρίστηκε ότι μια αρχική έρευνα για την υποτιθέμενη βεβήλωση του Κορανίου αποκάλυψε ότι το περιστατικό ήταν μια «καλά μελετημένη συνωμοσία για να προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς του. «Η ασφάλεια των εκκλησιών έχει ενισχυθεί και έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός προσωπικού ασφαλείας», είπε ο Μιρ σε μια σειρά αναρτήσεων στο X, την κοινωνική πλατφόρμα παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ καταδίκασε τη βία και κάλεσε για δράση κατά των εμπλεκομένων στις επιθέσεις.

Έκκληση για κατάργηση του νόμου περί βλασφημίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «βαθιά ανήσυχες» για τα βίαια περιστατικά και προέτρεψαν το Πακιστάν να ερευνήσει τα όσα συνέβησαν.

«Ανησυχούμε βαθιά που εκκλησίες και σπίτια έγιναν στόχος ως απάντηση στην αναφερόμενη βεβήλωση του Κορανίου στο Πακιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου.

Αρκετές τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα τοποθετήθηκαν επίσης κατά της βίας. «Δεν υπάρχει χώρος στο Ισλάμ για βία», έγραψε ο Ταχίρ Μαχμούντ Ασράφι, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ουλεμά σε όλο το Πακιστάν, στο X.

Ο Ραχάμπ Μαχαμούρ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότια Ασία, κάλεσε τις αρχές να διασφαλίσουν επειγόντως την προστασία της μειονοτικής χριστιανικής κοινότητας στην Τζαράνγουαλα, ενώ ο Ραμπίγια Τζαβέρι Άγκα, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, είπε ότι το περιστατικό «δεν ήταν μεμονωμένο» και «οι επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων έχουν συμβεί επανειλημμένα ατιμώρητα».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν υποστηρίζει ότι το κράτος «απέτυχε να προστατεύσει τις θρησκευτικές του μειονότητες» και «επέτρεψε στην ακροδεξιά να διεισδύσει και να εμπλακεί στην κοινωνία και την πολιτική».

Η βλασφημία παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στο Πακιστάν, όπου ακόμη και απλοί ισχυρισμοί για διάπραξη του εγκλήματος μπορούν να πυροδοτήσουν βία.

Διεθνείς και τοπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα υπ0στηρίζουν ότι οι κατηγορίες για βλασφημία συχνά χρησιμοποιούνται για να ξεκαθαρίσουν προσωπικές υποθέσεις, με τις μειονότητες του Πακιστάν να φέρουν συχνά το μεγαλύτερο βάρος.

«Η ύπαρξη νόμων για τη βλασφημία συνεχίζει να ενθαρρύνει ομάδες και άτομα που απειλούν, επιτίθενται ή επιχειρούν να σκοτώσουν τον όποιον κατηγορούμενο ακόμα και μέλη της οικογένειας ή της κοινότητάς του», ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και κάλεσε τις αρχές να καταργήσουν τον νόμο και να θέσουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας κατά της κατάχρησής του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα