ΑΘΗΝΑ
08:27
|
27.04.2024
Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία εδώ και χρόνια.
Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λευκορωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάθε πολίτης των ΗΠΑ στη Λευκορωσία θα πρέπει να φύγει αμέσως, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε χθεσινή του ενημέρωση, επικαλούμενο το νέο κλείσιμο συνοριακών περασμάτων από τη Λιθουανία και την πιθανότητα να ακολουθήσουν κι άλλα.

Παρεμφερής έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες είχε απευθυνθεί και τον περασμένο Απρίλιο.

«Η λιθουανική κυβέρνηση έκλεισε στις 18 Αυγούστου δύο συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία στο Tverecius/Vidzy και στο Sumskas/Losha», ανέφερε το υπουργείο. «Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων με τη Λευκορωσία».

«Οι Αμερικανοί πολίτες στη Λευκορωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως», προστίθεται στο δελτίο.

Οι Αμερικανοί παροτρύνθηκαν να ταξιδέψουν μέσω ξηράς χρησιμοποιώντας τα «εναπομείναντα συνοριακά περάσματα με τη Λιθουανία και τη Λετονία», καθώς η Πολωνία έχει κλείσει τα σύνορα και τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Λευκορωσία, αν και δεν έχει πράξει το ίδιο προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Τα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας έχουν επίσης κλείσει. Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις προς το Μινσκ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στις πτήσεις της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, επομένως δεν ήταν σαφές πώς οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πετάξουν μακριά από τη Λευκορωσία χωρίς να περάσουν από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία εδώ και χρόνια, επικαλούμενη πρώτα την πανδημία Covid-19, στη συνέχεια τις αναταραχές του 2020 μετά τις προεδρικές εκλογές – για τις οποίες οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν νοθευτ – και από τον Φεβρουάριο του 2022, την υποστήριξη του Μινσκ προς τις πολεμικές ενέργειες της Μόσχας κατά του Κιέβου.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Λευκορωσία είναι επικίνδυνη και λόγω «της αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων, της πιθανότητας πολιτικής αναταραχής, του κινδύνου κράτησης» και της αδυναμίας των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους πολίτες τους, αφού η πρεσβεία στο Μινσκ «ανέστειλε τις δραστηριότητές της» στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Η πολωνική κυβέρνηση αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη αυτό που χαρακτήρισε απειλή «υβριδικού πολέμου» από μαχητές της Wagner που βρέθηκαν στη Λευκορωσία, αφότου εγκατέλειψαν τη Ρωσία στα τέλη Ιουλίου, μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία.

Το Μινσκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει απειλή και ότι η Βαρσοβία διαμορφώνει μια εχθρική και υπερβολική στάση για εσωτερικούς λόγους ενόψει των πολωνικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα