ΑΘΗΝΑ
12:27
|
30.04.2024
Στα «κόκκινα» η Πυροσβεστική δίνει άνισες μάχες σε Αλεξανδρούπολη, Ασπρόπυργο, Πάρνηθα, Βοιωτία, Κύθνο, Ροδόπη. Εκκενώθηκε η Φυλή.
Η Ελλάδα φλέγεται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η χώρα με ενεργά και δύσκολα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη, την Καβάλα, τη Βοιωτία και την Κύθνο, την Αττική.

Εκκενώθηκε η Φυλή-Μαίνεται η φωτιά σε Ασπρόπυργο

Μαίνονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, από νωρίς σήμερα το πρωί, σε Φυλή και Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά στην περιοχή της Φυλής ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών και εξελίσσεται, έχοντας δυναμική κατεύθυνση προς την Πάρνηθα.

Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Ως νωρίς απόψε, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, έπειτα από μηνύματα του 112.

Επί τόπου επιχειρούσαν ως τις 21.00 το βράδυ 164 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα. Ως τη Δύση του ηλίου, από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούσαν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Πύρινη λαίλαπα και στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσβεση δυσχεραίνεται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν κατά τόπους και από τις πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Μόνον το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς στη Φυλή

Σε προσωρινό κέντρο φιλοξενίας μετατράπηκαν το απόγευμα χώροι του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

Ορατή η φωτιά και από τη λεωφόρο Αγίου Διονύσου στο Μενίδι.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας κοντά στη Μονή Κλειστών, εκτεινόταν σε μεγάλη έκταση.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 164 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,  28 υδροφόρες, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Φυλή

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής προχώρησε το απόγευμα η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
  • Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 9 περιοχές

Το ίδιο διάστημα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου η φωτιά μαίνεται για τέταρτη ημέρα εκκενώθηκε το πρωί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο πλοίο Αδαμάντιος Κοραής. Όσοι ήταν σε θέση να πάρουν εξιτήριο παρελήφθησαν από συγγενείς τους και άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας.

Ακόμα και το μεσημέρι της 22ης Αυγούστου εξακολουθεί να είναι άσχημη η κατάσταση με την φωτιά που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, με μπαράζ μηνυμάτων από το 112 να έρχονται σε κατοίκους οικισμών για εκκενώσεις.

Συγκεκριμένα, το 112 ήχησε στις 13:29 καλώντας 9 περιοχές σε εκκένωση. Ειδικότερα, ζητήθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη, Πλάκα, Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος και Πέραμα να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες είναι τραγικές, καθώς η φωτιά έφτασε στη θάλασσα στη Χιλή Αλεξανδρούπολης:

Στη Βοιωτία φλέγεται το παραλιακό μέτωπο

Παραδομένο στις φλόγες που εξακολουθεί να κατακαίει στη Βοιωτία, είναι το παραλιακό μέτωπο της περιοχής στον Κορινθιακό, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στην περιοχή Πρόδρομος, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν α χωριά τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις ειδικά σε κατοικημένες περιοχές, με τους θυελλώδεις ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο τους, ενώ πολλές περιοχές πέρασαν όλη τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Καθώς οι φλόγες που έχουν ήδη κάψει δασικές εκτάσεις, ελαιώνες και γεωργικές εγκαταστάσεις απειλούσαν σπίτια, μέχρι τα μεσάνυχτα δόθηκαν εντολές για εκκένωση τεσσάρων οικισμών, ενώ οι φόβοι σήμερα αφορούν κυρίως το παρακείμενο δάσος της Αβανίτσας, όπου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτάσουν οι φλόγες. Υπενθυμίζεται πως χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας 80χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τα ζώα του, αλλά έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από τις αναθυμιάσεις. 

Στη φωτιά στη Βοιωτία επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. 

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Μαίνονται οι φωτιές σε Καβάλα και Κύθνο 

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να μαίνονται και οι φωτιές που ξέσπασαν χθες σε Καβάλα, Ροδόπη και Κύθνο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις περιοχών, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη φωτιά στην Καβάλα, που ξεκίνησε από την περιοχή Διαλεκτό, επιχειρούν 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι χθες στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και ένα όχημα υπέστη σοβαρές ζημιές. 

Βελτιωμένη η εικόνα στη Ροδόπη

Βελτιωμένη από το πρωί είναι η κατάσταση στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου και στην Άνω Δροσίνη στη Ροδόπη, όπου στο χωριό Σώστης, κάηκαν δύο οικίες, στη μία εκ των οποίων διέμενε μια πολύτεκνη οικογένεια.

«Σήμερα είναι κάπως πιο αισιόδοξα τα πράγματα, υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος των πυρκαγιών, παρά τους ισχυρούς ανέμους που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η χθεσινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, αφού κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί».

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση κατάσβεσης εκτίμησε ότι «τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν πλέον περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, αφού τα πύρινα μέτωπα έχουν ανέβει προς το βουνό» και πρόσθεσε ότι επί ποδός βρίσκονται εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου 24 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος, συνδράμουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Κύθνο

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στην Κύθνο, όπου χθες εκκενώθηκαν περιοχές και άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από παραλία. Ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Γαρδέρης, ανέφερε ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στο νότιο τμήμα του νησιού, δίπλα σε σπίτια, χωρίς όμως να τα απειλούν, ενώ το 112 ήχησε στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών και έχουν μεταφερθεί περίπου 50 κάτοικοι, κάποιοι με πλωτά μέσα καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα εκκενώθηκαν οι περιοχές Σκύλου, Σιμουσί, Αγίου Δημητρίου και Πετρούσας. Διευκρίνισε ότι δεν απειλούνται ξενοδοχεία.

Καλύτερη η εικόνα στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά έξω από κατοικημένες περιοχές έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. 

Η κατάσταση με το πρώτο φως της ημέρας ήταν αρκετά καλύτερη, ωστόσο τη νύχτα τα μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή φούντωσαν τις φλόγες με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να παραδοθεί στη μανία τους. Η φωτιά κατέκαψε πευκοδάσος και επεκτάθηκε σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων, ενώ μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα