ΑΘΗΝΑ
18:51
|
01.05.2024
Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Κορινθίας μιλά στο Κοσμοδρόμιο για τις φετινές καταστροφικές φωτιές και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες.
Παρασκευάς Αντώνης, Υπαρχιπυροσβέστης (αριστερά)-Κουγιάς Ευάγγελος, οδηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα και Πρόεδρος των Πυροσβεστών Κορινθίας (δεξιά)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμένα δάση, καμένα σπίτια, καμένα ζώα είναι ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού και δυστυχώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται στη χώρα μας, όσο διανύουμε τον Αύγουστο. Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τον πυρονόμο Κουγιά Ευάγγελο, οδηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα και πρόεδρος των Πυροσβεστών Κορινθίας.

Παρασκευάς Αντώνης, Υπαρχιπυροσβέστης (αριστερά)-Κουγιάς Ευάγγελος, οδηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα και Πρόεδρος των Πυροσβεστών Κορινθίας (δεξιά). Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο

Ο κ. Κουγιάς απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις τόσο σχετικά με τις φετινές καταστροφικές φωτιές, όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως Πυροσβεστικό Σώμα.

Κλιματική κρίση ή εμπρησμοί;

Φταίνε και τα δύο και οι εμπρησμοί και η κλιματική κρίση. Οι περισσότερες πυρκαγιές φέτος δημιουργήθηκαν από εμπρησμούς από αμέλεια. Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα κάποιος καίει τα ξερά χόρτα στην αυλή του/στο κτήμα του και η φωτιά επεκτείνεται και τελικά καίει ολόκληρο το δάσος. Από την άλλη, η κλιματική κρίση βοήθησε σε όλο αυτό το σκηνικό με τις πολλές βροχές. Οι βροχές λοιπόν, ανέπτυξαν πολύ γρήγορα τα χορτάρια και αργότερα με τις πολλές και συνεχόμενες ζεστές μέρες αυτά τα χορτάρια ξεράθηκαν αρκετά γρήγορα.

Οι άνθρωποι περίμεναν ότι η βροχή θα τους βοηθήσει. Ωστόσο η βροχή ήταν χειρότερη, γιατί οι πολλές μέρες με ζέστη στέγνωσαν το έδαφος, άρα τα ξερά χόρτα ξεράθηκαν ακόμα πιο εύκολα και μετά η φωτιά δεν μπορούσε να σταματήσει. Δυστυχώς, αυτές οι φωτιές δεν μπορούν να σταματήσουν, είναι πολύ δύσκολες. Το λίγο αεράκι μαζί με τον αέρα της φωτιάς κάνει το έργο μας δύσκολο, καθώς δεν μπορούμε να τις πιάσουμε και να τις προλάβουμε εύκολα. Αντίθετα, όταν δεν έχουμε αέρα, δεν έχουμε και φωτιές, αλλά και αν πιάσουν μπορούμε να τις σβήσουμε αμέσως.

Αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης, διότι το έδαφος έχει ξεραθεί πολύ λόγω μη βροχοπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα, εάν βρέξει αυτές τις μέρες του Αυγούστου, είναι χειρότερο για εμάς τους πυροσβέστες, διότι θα φέρει κεραυνούς άρα θα έχουμε περισσότερες φωτιές. Και έχουμε και παραδείγματα από τέτοιες βροχές αυτή την εποχή, όπως στην Κίνα στην οποία έχουμε και καταστροφές.

Προσλήψεις πυροσβεστών-Πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ

Το ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις πυροσβεστών κάνει το έργο μας δύσκολο. Εάν έρθει επιπλέον προσωπικό σίγουρα θα είμαστε καλύτερα.

Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε και μας «πάρει» προσωπικό και το βάλει στο ΕΚΑΒ θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στα νησιά που η πυροσβεστική εκεί είναι υποστελεχωμένη. Όσον αφορά τους πυροσβέστες, η κυβέρνηση είπε ότι θα προσλάβει προσωπικό μέσω ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων). Με λίγα λόγια, θα προσληφθούν 7ετείς πυροσβέστες, οι οποίοι θα γίνουν μόνιμοι. Όμως, αυτή τη στιγμή οι 5ετείς πυροσβέστες μας εδώ είναι μεγάλοι ηλικιακά, με τον πιο μικρό σε ηλικία να είναι 55χρονών, άρα στην ουσία είμαστε και εμείς υποστελεχωμένοι. Έχουμε γερασμένο προσωπικό και μόνο ο στόλος μας ανανεώνεται. Αλλά τι γίνεται με το προσωπικό; Με τα 100 άτομα που παίρνει η κυβέρνηση μέσω εξετάσεων, δεν ανανεώνεται το προσωπικό, θέλει και άλλες προσλήψεις και φυσικά νέα ηλικιακά άτομα. Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και με τους εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι αν και μερικοί είναι νέοι στην ηλικία, οι περισσότεροι όμως είναι πιο μεγάλοι και δυστυχώς αυτό δεν βοηθάει.

Καλοκαίρια χωρίς την οικογένεια

Αυτό το έχουμε αποδεχτεί. Ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια θα είμαστε μακριά από τις οικογένειές μας. Πιο πολύ βρισκόμαστε μεταξύ μας οι πυροσβέστες παρά με τη γυναίκα μας και τα παιδιά μας. Και δυστυχώς εάν δεν προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να αλλάξει. Θεωρώ ότι φέτος είναι η χρονιά που η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις για νέες προσλήψεις. Ωστόσο, προσλήψεις 500 πυροσβεστών δεν βοηθάει σε τίποτα. Θέλουμε περισσότερους πυροσβέστες και ειδικά μικρούς ηλικιακά (έως 30 ετών). Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, διανύουμε ακόμα τον Αύγουστο, που είναι μήνας με μελτέμια.

Δωρεές και κονδύλια για εξοπλισμό

Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές δωρεές στο Πυροσβεστικό Σώμα Κορινθίας. Η κυβέρνηση όσο παίρνει κονδύλια μας δίνει εξοπλισμό (οχήματα, ρούχα, καινούργια κράνη, γάντια). Όσο μπορεί βέβαια, τι να πω και εγώ;! Ωστόσο, ευτυχώς έχουμε πολλές δωρεές. Όπως τώρα για παράδειγμα που περιμένουμε να μας στείλουν σωλήνες για να μπορούμε να δουλέψουμε και άλλα πυροσβεστικά εργαλεία.

Παρακαλέσαμε τον καπετάνιο να μας δώσει καμπίνα

Οι πόροι δυστυχώς δεν φτάνουν. Επιπλέον, χρειαζόμαστε πάντα και τη βοήθεια του κόσμου και όντως αυτό γίνεται. Οπουδήποτε κι αν πάμε ο κόσμος μας βοηθάει εμάς τους πυροσβέστες. Για παράδειγμα, πριν χρόνια είχα πάει στη Χίο (στις μεγάλες φωτιές) και καθίσαμε 10 ημέρες. Τελικά, μετά τις 10 μέρες φύγαμε με το καράβι της γραμμής. Εάν δεν παρακαλούσαμε εμείς οι πυροσβέστες τον καπετάνιο του πλοίου, να μας βρει καμπίνα θα κοιμόμασταν στα σαλόνια. Φυσικά, είναι δύσκολο το καλοκαίρι να βρεις άδειο καράβι λόγω τουρισμού, αλλά στην τελική ας ναυλώσουν καράβια για τους πυροσβέστες.

Στις φωτιές της Ρόδου πήγαν σχεδόν 700 πυροσβέστες, πού θα κοιμηθούν όλοι αυτοί; Στον δρόμο; Και δούλευαν 10 μέρες συνεχόμενα. Στην επιστροφή τους είδαμε να κοιμούνται στα σαλόνια των πλοίων. Δεν μπορούσαν να ναυλώσουν ένα μικρό καράβι για τους πυροσβέστες;

Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο

Υστερούμε πολύ σε αυτό το κομμάτι καθώς και στο κομμάτι της ξεκούρασης των πυροσβεστών, καθώς όταν πάμε σε κάποιο νησί (εκτός της βάσης μας) δεν έχουμε πυροσβέστες να μας αντικαταστήσουν, ώστε να μπορούμε και εμείς να ξεκουραστούμε. Κι αν μας βρουν κάποιον χώρο να ξεκουραστούμε θα είναι κάποιο στρατόπεδο ή γηροκομείο που υπολειτουργούν, χωρίς υγιεινή και χωρίς υποδομές. Αντίθετα, αυτά δεν γίνονται στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Η εκκένωση δεν είναι λύση αλλά…

Σαφώς δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το σχέδιο εκκένωσης. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν κάηκε κανένας άνθρωπος, πρέπει, εν μέρει, να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αφού δεν μπορούμε να σώσουμε τα δάση μας από τις φωτιές ή τα σπίτια, οφείλουμε να σώσουμε τους ανθρώπους. Άρα καταλήγουμε ότι πρέπει να γίνονται εκκενώσεις. Βέβαια, ίσως να έχουμε φτάσει σε ένα υπερβολικό σημείο με τις εκκενώσεις, διότι σε μερικές περιπτώσεις διώχνουμε τον κόσμο από το σπίτι του, που εάν έμενε εκεί ίσως να το έσωζε. Να τονίσω, ότι τις εκκενώσεις τις κάνει η Αστυνομία και ο Δήμαρχος, εμείς ως Πυροσβεστική απλά εισηγούμαστε.

Μια τουαλέτα για 70 πυροσβέστες

Δυστυχώς, ο Δήμος της Κορίνθου δεν μας βοηθάει αρκετά. Αυτό που ζητάμε είναι ένα νέο κτίριο, διότι αυτό που έχουμε τώρα είναι σε άθλια κατάσταση. Είμαστε 70 πυροσβέστες προσωπικό και δεν μπορούμε ούτε να κουνηθούμε, ούτε να ξεκουραστούμε όλοι, αφού δεν υπάρχουν χώροι. Έχουμε μια τουαλέτα (τούρκικη) για 70 άτομα, ένα μπάνιο και σε έναν θάλαμο κοιμούνται 10 άτομα! Έχουμε μιλήσει ήδη με τη Motor Oil, να μας χρηματοδοτήσει ένα κτίριο και ζητάμε από τον Δήμο να μας βρει το οικόπεδο, τον χώρο. Η Motor Oil μας είπε, πως όταν βρεθεί ο χώρος, τον επόμενο χρόνο θα έχουμε το νέο κτίριο. Άρα, περιμένουμε τον Δήμο να μας βρει τον χώρο, για να μην έχουμε ενοίκιο και εκεί που θα πάμε. Διότι, εδώ που είμαστε τώρα, σε αυτό το κτήριο, πληρώνουμε ενοίκιο, είναι ιδιόκτητο και το πληρώνει η Υπηρεσία.

Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο

Εμείς ζητάμε από τον κ. Νανόπουλο (Δήμαρχος Κορίνθου) να μας βρει 4 με 5 στρέμματα χώρο σε κεντρικό σημείο της Κορίνθου, για ευνόητους λόγους, διότι πρέπει να χωρούν και τα οχήματα εκτός από τα άτομα που είμαστε στο Σώμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε οχήματα και εξοπλισμό, που κοστίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, έξω στον δρόμο! Αυτά λοιπόν, πρέπει κάπου να στεγαστούν. Η Υπηρεσία που είμαστε τώρα κατασκευάστηκε το 1975 για 20 πυροσβέστες και έχει μείνει εκεί, αλλά τώρα έχουμε 2023! Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και το κτίριο παραμένει το ίδιο.

Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο
Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο
Φωτογραφία: Κοσμοδρόμιο

Τα αυθαίρετα δυσκολεύουν το έργο μας

Είναι μεγάλο πρόβλημα οι αυθαίρετες κατοικίες. Για παράδειγμα, όταν καιγόταν φέτος το Λουτράκι μας ζητούσαν βοήθεια σε οδούς που δεν υπήρχαν πουθενά στον χάρτη. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς τους πυροσβέστες ακόμα και σε περίπτωση που έχουν νομιμοποιηθεί αυτές οι κατοικίες. Η αυθαίρετη δόμηση δυσκολεύει το έργο μας, υπάρχουν σπίτια μέσα στα πεύκα, χωρίς δρόμους ή με πολύ μικρούς δρόμους που δεν χωρούν τα οχήματά μας. Και η αλήθεια είναι, ότι οτιδήποτε υπάρχει μέσα στα πεύκα δεν σώζεται!

Τα δάση μας έχουν εγκαταλειφθεί

Δυστυχώς τα δάση μας έχουν εγκαταλειφθεί τελείως. Παλιά είχαμε τους ρετσινάδες, οι οποίοι πληρώνονταν, φροντίζοντας τα δάση και ήταν πάντα καθαρά. Και φωτιά που έπιαναν τότε τα δάση μπορούσαμε να τα σβήσουμε αμέσως. Τώρα περπατάμε μέσα στα δάση και βλέπουμε πουρνάρια δίπλα σε πεύκα και ξεραμένα πούσια. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν δασονόμοι, ζώα για να τρώνε και να πατούν τα χορτάρια είναι λογικό να πιάνουν αμέσως πυρκαγιές.

Πώς γίνεται να παρατάς το κατοικίδιό σου στη φωτιά και να φεύγεις;

Η χειρότερη εμπειρία μου είναι τα καμένα ζώα. Δυστυχώς, είδαμε πολύ άσχημες εικόνες και φέτος με καμένα ζώα, που τα είχαν παρατήσει τα αφεντικά τους δεμένα στις αυλές και στους κήπους των σπιτιών. Πώς γίνεται να παρατάς το κατοικίδιο σου, όταν βλέπεις να έρχεται η φωτιά και να σηκώνεσαι να φεύγεις;

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα