ΑΘΗΝΑ
13:23
|
04.05.2024
Οι Αρχές προσπαθούν να ενοποιήσουν τα παράλληλα αρχεία για να οριστικοποιήσουν τον αριθμό των αγνοουμένων.
Ανακοινώσεις αναζήτησης παντού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί Μάουι της Χαβάης, οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, ότι με βάση κατάλογο που καταρτίστηκε από το FBI, εξακολουθούν να αγνοούνται 1.100 άνθρωποι και ζήτησαν τη βοήθεια των συγγενών στις έρευνες που συνεχίζονται.

Οι πυρκαγιές αυτές, οι φονικότερες εδώ κι έναν αιώνα στις ΗΠΑ, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που είναι προκαταρκτικός.

Ο απολογισμός της τραγωδίας υπάρχουν φόβοι πως θα μεγαλώσει, καθώς η φωτιά σχεδόν έσβησε από τον χάρτη την τουριστική πόλη Λαχάινα 12.000 κατοίκων και τα ονόματα χιλιάδων αγνοούμενων εξακολουθούν να εμφανίζονται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή στα αρχεία διαφόρων υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία, ο Ερυθρός Σταυρός κ.ά..

Το FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσπαθεί πλέον να ενοποιήσει τα δεδομένα ώστε να μπορέσει να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ανέφερε ο ειδικός πράκτορας Στίβεν Μέριλ στον Τύπο. Αφού μελέτησε τους καταλόγους, η ομοσπονδιακή αστυνομία καταμετρά 1.100 αγνοούμενους, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί, αθώς το FBI ακόμη συγκεντρώνει επιπρόσθετα δεδομένα.

Το FBI έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό αριθμό και ενεθάρρυνε τους συγγενείς αγνοουμένων να επικοινωνήσουν με αυτόν. «Έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη τη βοήθεια των πολιτών», εξήγησε ο κ. Μέριλ, τονίζοντας πως ορισμένοι από τους αγνοούμενους δεν αναφέρονται παρά μόνο με το μικρό τους όνομα στους καταλόγους που απαντώνται στο διαδίκτυο.

Το FBI έχει εξάλλου συνεχίζει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων DNA από μέλη οικογενειών αγνοουμένων, καθώς η αναγνώριση των πτωμάτων που βρέθηκαν στα αποκαΐδια είναι από δύσκολη ως αδύνατη χωρίς αυτό το γενετικό υλικό.

Από τα 115 θύματα, μόλις τα 27 έχουν αναγνωριστεί ως αυτό το στάδιο.

Όμως έχουν συλλεχθεί μόνο 104 δείγματα και οι αρχές πασχίζουν να διαλύσουν κάθε δισταγμό. «Τα προφίλ DNA δεν θα μείνουν στα αρχεία του FBI» ή της τοπικής αστυνομίας, εγγυήθηκε ο εισαγγελέας της κομητείας Μάουι, Άντριου Μάρτιν. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν θα είναι για να αναγνωριστούν αγνοούμενοι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα