ΑΘΗΝΑ
02:01
|
16.05.2024
Ο νότιος πόλος της Σελήνης θεωρείται ιδιαίτερα υποσχόμενος σε ό,τι αφορά την αναζήτηση παγωμένου νερού.
Το κόστος της αποστολής εκτιμάται στα 75 περίπου εκατομμύρια δολάρια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μονάδα προσεδάφισης από την αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας προσγειώθηκε σήμερα με επιτυχία στον νότιο πόλο της Σελήνης, με την Ινδία να γίνεται έτσι η τέταρτη μόλις χώρα που έχει επιτύχει προσγείωση στη Σελήνη.

Η απόπειρα της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στην ίδια περιοχή.

Το Chandrayaan-3 – «Σεληνιακή Άτρακτος» στα σανσκριτικά – απογειώθηκε από ένα σημείο εκτόξευσης στο νησί Σριχαρικότα της νότιας Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Το κόστος της αποστολής εκτιμάται στα 75 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Όπως υπογράμμισε και ο ιδρυτής της Space-X, Ίλον Μασκ, η ταινία Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν στοίχισε 165 εκατομμύρια δολάρια.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης θεωρείται ιδιαίτερα υποσχόμενος σε ό,τι αφορά την αναζήτηση παγωμένου νερού. Η επιφάνεια που παραμένει σε μόνιμη σκιά εκεί είναι τεράστια και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης νερού σε αυτές τις περιοχές.

Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν καταφέρει επιτυχείς προσγειώσεις κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, αλλά καμία δεν προσγείωσε αποστολές στον νότιο πόλο της.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) και οι Ινδοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν το επίτευγμα, το οποίο καθιστά την Ινδία την τέταρτη χώρα που προσγειώνει επιτυχώς διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον ISRO στη σελίδα του στο YouTube.

Το Chandrayaan-3 έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και έχει μάζα λίγο περισσότερο από 1.700 κιλά και είναι εξοπλισμένο για τη μελέτη του σεληνιακού νότιου πόλου.

Η ανάδειξη της Ινδίας σε σημαντικό παίκτη στο διάστημα έρχεται πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι εστιάζει στην τόνωση των επενδύσεων στον διαστημικό τομέα, ιδιαίτερα για εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Ο Μόντι τόνισε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης της αποστολής στη Σελήνη ότι ο ISRO έγραφε «ένα νέο κεφάλαιο στη διαστημική οδύσσεια της Ινδίας», ανυψώνοντας έτσι «τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες κάθε Ινδού».

Διαβάστε ακόμη:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καρκίνος εγκεφάλου: Αυστραλός γιατρός ελπίζει ξανά χάρη στη δική του πρωτοποριακή έρευνα

Η Google αλλάζει το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες με 3διάστατη βιντεοκλήση

Πιο αποτελεσματική η νέα εφαρμογή ΑΙ, CPT-4, λέει η OpenAI

Αερόστατα στο πεδίο της μάχης: Ποια η χρήση τους;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα