ΑΘΗΝΑ
08:08
|
05.05.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέβαλε τους κατοίκους του Μάουι της Χαβάης με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, εξιστορώντας το πώς κάποτε άναψε μια φωτιά στο σπίτι…
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως εκείνος και η σύζυγός του έχουν μια ιδέα του πώς είναι να χάνεις το σπίτι σου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερικοί κάτοικοι της Λαχάινα του Μάουι της Χαβάης κατέκριναν τα σχόλια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στο νησί τη Δευτέρα, μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί πριν δύο εβδομάδες αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 115 νεκρούς και 1.100 αγνοούμενους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Fox & Friends First», μια κάτοικος χαρακτήρισε ορισμένα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου ως αγενή, ενώ ένας άλλος περιέγραψε την επίσκεψη ως «ποζάρισμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων».

Το κυριότερο για το οποίο κατακρίθηκε ο Μπάιντεν ήταν ότι συνέκρινε τις καταστροφικές πυρκαγιές του Μάουι με μια φωτιά που άναψε στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ πριν από 15 χρόνια, αφηγούμενος μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία, η φωτιά «κατέστρεψε σημαντικό μέρος» της κατοικίας του.

«Δεν θέλω να συγκρίνω τις δυσκολίες, αλλά έχουμε μια μικρή αίσθηση, η Τζιλ κι εγώ, για το πώς είναι να χάνεις ένα σπίτι», είπε ο Μπάιντεν. «Πριν από χρόνια τώρα, 15 χρόνια, ήμουν στην Ουάσιγκτον (…) κεραυνός χτύπησε στο σπίτι μια μικρή λίμνη έξω από το σπίτι, όχι μια λίμνη, μια λιμνούλα. Χτύπησε το καλώδιο και ήρθε κάτω από το σπίτι μας στους αεραγωγούς κλιματισμού».

«Για να τα πω εν συντομία, κόντεψα να χάσω τη γυναίκα μου, την Corvette μου του ’67 και τη γάτα μου», είπε.

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του 2004 από το Associated Press, που αρχειοθετήθηκε από το LexisNexis, ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «μικρή φωτιά που περιορίστηκε στην κουζίνα» του Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι ήταν λίγο αγενές», είπε η Αμάντα Κάσιντι, κάτοικος του Μάουι. «Ωστόσο, μπορώ να καταλάβω πως προσπαθούσε να μας συναντήσει κάπου και να πει, “καταλαβαίνω”»”, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στην κοινότητά μας, την όμορφη μικρή μας πόλη και τις οικογένειες των παιδιών που χάθηκαν και έμειναν ανάπηρα και των ηλικιωμένων. Εννοώ, [κάτι για] ένα αυτοκίνητο και την κουζίνα σου είναι λίγο λυπηρό να το ακούς…».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να σε δουν να μας στέκεσαι και να διαθέτεις το ένα όγδοο από αυτά που δίνεις στην Ουκρανία. Είναι εξωφρενικό. Η Λαχάινα είναι τόσο πληγωμένη αυτή τη στιγμή και αυτό ήταν αγενές».

Ο Ίταν Κρούπνικ, ένας άλλος κάτοικος του Μάουι, επέκρινε τον πρόεδρο ότι έκανε την επίσκεψη για μια «φωτογραφία», ενώ τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα.

«Ο θυμός [της κοινότητας] είναι φυσιολογικός, ξέρετε, [ήταν μια φωτογραφία πολλών] εκατομμυρίων δολαρίων», είπε. «Θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα απευθείας στη Λαχάινα, για να στεγαστούν περισσότερες οικογένειες για μεγαλύτερη διαμονή, επειδή η ανοικοδόμηση των σπιτιών τους δεν θα διαρκέσει τρεις μήνες… θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μόνο για τον καθαρισμό την περιοχή, και εξακολουθούμε να ψάχνουμε για μέλη της οικογένειας και φίλους που έχουν χαθεί ακόμα, και πρόκειται να τους θρηνήσουμε. Και είναι απλώς ένα τεράστιο χάος αυτή τη στιγμή».
«Υπόσχονται πολλά. Αλλά, ξέρετε, τα λόγια είναι λόγια», είπε.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό κατοίκων μετά τις φλόγες που κατέστρεψαν την κοινότητα συνεχίζονται. «Ο αριθμός των ταυτοποιημένων θα αυξηθεί και ο αριθμός των αγνοουμένων μπορεί να μειωθεί», δήλωσε την Κυριακή ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ελεύθερος ο αστυνομικός από τις Ισραηλινές αρχές κατόπιν παρέμβασης του ΥΠ.ΕΞ.

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα