ΑΘΗΝΑ
14:04
|
25.04.2024
Προσβλέπει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Νέες δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία έδωσε η διεθνής κοινότητα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία, ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος που αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα, τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση και στον κ. Ερντογάν και στο κατοχικό καθεστώς».

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πρωτόγνωρη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κρατά το γεγονός πως αναγνωρίστηκε ο εποικοδομητικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα και τις όποιες ενέργειες γίνονται από το κατοχικό καθεστώς.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί μόνο η επανέναρξη των συνομιλιών θα μας οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι προσβλέπει τόσο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του κατά πόσο οι δηλώσεις Ερντογάν προμηνύουν και νέες τουρκικές προκλήσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Επαναλαμβάνω ότι η καλύτερη απάντηση στον κ. Ερντογάν δεν είναι τι θα πω εγώ. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την έδωσε συνολικά η διεθνής κοινότητα με αυτή την πρωτόγνωρη αντίδραση. Σίγουρα, την ίδια στιγμή, κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποτραπούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα από την Τουρκία είτε αυτά αφορούν τη νεκρή ζώνη είτε αυτά αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές».

Για το εάν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί τροχοπέδη στα όσα προγραμματίζει το τουρκικό καθεστώς στην περιοχή της Πύλας, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Είδατε τη μαζική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, είδατε τις αντιδράσεις της Ε.Ε., για αυτό αναφέρθηκα και στη Γενική Συνέλευση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας φυσικά και για το Κυπριακό, αλλά και για τις όποιες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο πολύ θα ήθελε να δει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Απαντώντας στο εάν οι τουρκικές κινήσεις «τινάζουν στον αέρα» τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «δεν αποκλείω ότι κάποιοι στις κατεχόμενες περιοχές να προχώρησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, γιατί γνώριζαν για τις αντιδράσεις, δεν περίμεναν να είναι σε τέτοιο βαθμό, ακριβώς για να πετύχουν τον στόχο που έχετε προαναφέρει, να ‘τορπιλίσουν’ τις όποιες προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών».

Σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού ενημέρωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τατάρ, πρόσθεσε: «είμαι έτοιμος να συναντήσω τον κ. Τατάρ όποτε ο ίδιος είναι έτοιμος. Είναι κατ’ επανάληψη οι εκκλήσεις μου για συνάντηση. Όποτε ο ίδιος νιώθει ότι είναι έτοιμος».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν καταδικάζεται η Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αντίδραση της Τουρκίας από μόνη της στη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει και την ενοχή της Τουρκίας».

Τέλος, για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, τόνισε: «Αποτελεί γεγονός ότι οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί σε ένα επίπεδο που δεν υπήρξαν ποτέ προηγουμένως. Και με τον γερουσιαστή κ. Μενέντεζ θα συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων από τη μια, κάποιες εξελίξεις που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις και γενικότερα το τριμερές σχήμα με την Ελλάδα και το Ισραήλ που αρχές Σεπτεμβρίου θα έχω τη χαρά να φιλοξενήσω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα