ΑΘΗΝΑ
22:37
|
05.05.2024
Σχεδόν 300 πυροσβέστες στο μέτωπο της Δαδιάς-Ακόμη ένας νεκρός μετανάστης στον Έβρο. Μήνυμα εκκένωσης στη Λεπτοκαρυά Έβρου.
Μαίνονται οι φλόγες στο δάσος της Δαδιάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με «σύμμαχο» τις καιρικές συνθήκες συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της Πάρνηθας, του Έβρου, της Ροδόπης και της Βοιωτίας.

Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίς σήμερα το απόγευμα στους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά απομακρυνθείτε προς Σάπες.  Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Copernicus για Έβρο: Η μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, από την πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έχει φτάσει στα όρια της Ροδόπης, ως σήμερα έχουν καεί τουλάχιστον 72.344 εκτάρια ή 723.440 στρέμματα.
Όπως αναφέρει η υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter, η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης. Το δεύτερο μέτωπο στο νότιο Έβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

Αντίθετα, με την κατάσταση στον Έβρο, αισιοδοξία προκαλεί η απουσία ενεργού μεγάλου μετώπου στην Πάρνηθα. Παρόλα αυτά δε λείπουν μικρές αναζωπυρώσεις στο νοτιοδυτικό μέτωπο, κοντά στο Φρούριο και στο Ρέμα της Γιαννούλας.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή και εστιάζουν επιχειρησιακά τις προσπάθειές τους στα λεγόμενα «καντηλάκια», τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις ανά πάσα στιγμή. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, οκτώ αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, άρχισαν να επιχειρούν στην Πάρνηθα.

Στη Δαδιά επικεντρώνονται οι προσπάθειες

Συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου μαίνεται η φωτιά, ανάμεσα στις περιοχές Κοτρωνιά και Κατρατζήδες. Στην περιοχή επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε ύφεση η φωτιά σε Βοιωτία και Πάρνηθα

Στη Βοιωτία η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση με διάσπαρτες μικροεστίες και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο, όπως επίσης στην Αττική έχει μείνει μόνο μία μικροεστία που επίσης παρουσιάζει εικόνα ύφεσης στο Φρούριο Φυλής στην Πάρνηθα. Επίσης, στην Πάρνηθα παραμένουν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές σε εξέλιξη. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλυτέρα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τοπικούς όμβρους στα ορεινά του νομού εμπνέουν κάποια αισιοδοξία.

Συλλήψεις για εμπρησμούς

  • Ένας άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα, με ρίψη αναμμένου τσιγάρου, εντός αγροτικής έκτασης, στην περιοχή Πλατάνι, του δήμου Κω. Για το παραπάνω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
  • Συνελήφθη, επίσης στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Χαλκίδας και της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτοδασική και γεωργική έκταση, στην περιοχή Πέι Δοκού Χαλκίδας.

Σε άλλα μέτωπα

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μεσόβουνο στην Πτολεμαΐδα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα και ένα όχημα. 
  • Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αρετή, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
  • Η φωτιά που ξέσπασε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής χθες μετά τις 20.30 το βράδυ τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα