ΑΘΗΝΑ
07:42
|
01.03.2024
Στο στόχαστρο της ισραηλινής Ακροδεξιάς έχει μπει το παλαιστινιακής καταγωγής σούπερ-μόντελ.
Μπέλα Χαντίντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο στόχαστρο της ισραηλινής Ακροδεξιάς έχει μπει το παλαιστινιακής καταγωγής σούπερ-μόντελ Μπέλα Χαντίντ, καθώς ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Χαντίντ «μισεί το Ισραήλ», αφότου η τελευταία κατήγγειλε τον πρώτο με αφορμή ρατσιστικές του δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων.

Ειδικότερα, η Χαντίντ –της οποίας ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος και η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων– καταφέρθηκε κατά του υπουργού με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Instagram όπου έχει σχεδόν 60 εκατομμύρια ακόλουθους. «Πουθενά και ποτέ, ειδικά το 2023 δεν πρέπει μια ζωή να είναι πιο πολύτιμη μιας άλλης. Ειδικά απλά λόγω εθνικότητας, πολιτισμού ή καθαρού μίσους», τόνισε σε χθεσινή της ανάρτηση η Χαντίντ.

Η δήλωση της Χαντίντ έρχεται μετά από δήλωση του Γκβιρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ο ακροδεξιός υπουργός υποστήριξε ότι το δικαίωμα των Εβραίων εποίκων στη ζωή και τη μετακίνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπερισχύει του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην ελεύθερη μετακίνηση. Ο Γκβιρ απάντησε στο τοπ-μόντελ χαρακτηρίζοντας τη Χαντίντ «άνθρωπο που μισεί το Ισραήλ», υποστηρίζοντας ότι εκείνη κοινοποίησε μόνο ένα τμήμα των δηλώσεών του για να τον παρουσιάσει ως ρατσιστή.

Η δήλωση καταδικάστηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Την Παρασκευή πλήθος κόσμου διαδήλωσε έξω από το σπίτι του Μπεν-Γκβιρ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα εμπρηστικά σχόλια του υπουργού Μπεν-Γκβιρ για την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης», τόνισε σε ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική ρητορική· τέτοια σχόλια είναι ιδιαίτερα επιζήμια όταν γίνονται από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης και δεν συνάδουν με την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο Μπεν-Γκβιρ, ένας σκληροπυρηνικός Εβραίος έποικος από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που ζει με την οικογένειά του στον ισραηλινό οικισμό Κιριάτ Αρμπα, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση βίας κατά Αράβων – που αποτελούν το 21% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσωρινή λύση για αποτροπή της παράλυσης του κράτους στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

Πού δρουν οι περισσότερες συμμορίες ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα