ΑΘΗΝΑ
00:06
|
01.05.2024
Οι μάχες ξέσπασαν στη περιοχή Αμχάρα της βόρειας Αιθιοπίας στις αρχές Αυγούστου.
Αιθίοπες αστυνομικοί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 183 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αιθιοπία σε συγκρούσεις μεταξύ της Αιθιοπικής Εθνικής Αμυντικής Δύναμης (ENDF) και τοπικών μαχητών της πολιτοφυλακής FANO στην περιοχή της Αμχάρα από τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προσέθεσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων, συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις βάσει νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε ως απάντηση στη βία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Οι κρατούμενοι φέρεται να έχουν τοποθετηθεί σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης που δεν διαθέτουν βασικές ανέσεις», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας ανησυχία για την «επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες περιοχές της Αιθιοπίας».

Διαβάστε επίσης:

Το OHCHR ισχυρίστηκε επίσης ότι έλαβε αναφορές ότι τουλάχιστον 250 Τιγκραϊανοί είχαν τεθεί υπό κράτηση στην επίμαχη περιοχή του Δυτικού Τιγκράι, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαλύσει όλες τις παράνομες διοικήσεις.

Οι μάχες ξέσπασαν στην περιοχή Αμχάρα της βόρεια Αιθιοπίας στις αρχές Αυγούστου μετά από μήνες εντάσεων που προέκυψαν από κυβερνητική εντολή για τη διάλυση και ενσωμάτωση τοπικών πολιτοφυλακών στην ομοσπονδιακή αστυνομία ή τον στρατό.

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις λέγεται ότι έχουν ανακαταλάβει μεγάλες πόλεις και πόλεις της περιοχής που προηγουμένως κρατούνταν από μαχητές της πολιτοφυλακής FANO, αλλά οι μάχες συνεχίζονται.

Η FANO ενεπλάκη ενεργά στον διετή εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική περιοχή του Τιγκράι.

Η πολιτοφυλακή υποστήριξε τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και τα στρατεύματα από την Ερυθραία ενάντια στους αντάρτες που ήταν ευθυγραμμισμένοι με το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της πολιτείας Αμχάρα, Γίλκαλ Κεφάλε, παραιτήθηκε από τον ρόλο του, αποδίδοντας την απόφασή του σε προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «σύνθετης» πολιτικής διαπάλης της περιοχής και της έλλειψης μιας κατάλληλης στρατηγικής επίλυσης των συγκρούσεων.

Είπε ότι η αναταραχή έχει επιδεινωθεί και ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης ασφαλείας απέτυχαν.

Είχαν προηγηθεί αναφορές για μαζικές συλλήψεις από τις αρχές στην περιοχή της Αμχάρα, αλλά ακόμα και στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.

Στις 14 Αυγούστου, η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε εκτεταμένη κράτηση εθνοτικά Αμχαριανών, καλώντας τις ομοσπονδιακές αρχές να τερματίσουν τις συλλήψεις.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τα αντιμαχόμενα μέρη να «σταματήσουν τις δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις και καταχρήσεις», επιμένοντας ότι «οι αιτιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαλόγου και πολιτικών διαδικασιών».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα