Ένας τάφος που παρέμενε ανενόχλητος για 3.000 χρόνια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού, λένε οι αρχές. Ο ένοικος του τάφου ονομάστηκε ιερέας της Pacopampa από τους αρχαιολόγους, από την ορεινή περιοχή όπου βρέθηκε.
Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν μέσα από 6 στρώματα τέφρας, για να φτάσουν στον σκελετό του, ο οποίος συνοδευόταν από 2 σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές. Οι αρχαιολόγοι περιέγραψαν το εύρημα ως σημαντικό.
Οι σφραγίδες απεικόνιζαν την παρουσία αρχαίας τελετουργικής βαφής σώματος που χρησιμοποιήθηκε για άτομα της ελίτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.
Ο επικεφαλής του προγράμματος κ. Σέκι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν 2 μέτρα σε διάμετρο και 1 μέτρο βάθος, είναι «πολύ περίεργο», όπως και η θέση του σώματος που βρίσκεται μπρούμυτα και σταυρωμένα τα πόδια.
«Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας ηγέτης στην εποχή του», πρόσθεσε.
«Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί είναι ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισε να ελέγχει τους ναούς στις βόρειες Άνδεις της χώρας», είπε ο Σέκι στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η τοποθεσία Pacopampa, 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιλαμβάνει 9 μνημειώδη τελετουργικά κτίρια από λαξευμένη και στιλβωμένη πέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι χρονολογούνται από το 700-600 π.Χ.
Η ανασκαφή είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας στην Ιαπωνία και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος του Περού.