ΑΘΗΝΑ
14:23
|
28.04.2024
Οι επιστήμονες εκτιμούν επιπλέον πως τα αγριογούρουνα πιθανότατα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας για πολλά χρόνια.
ο «παράδοξο του αγριόχοιρου» έχει αποδοθεί στην κατανάλωση της τρούφας Elaphomyces
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι δοκιμές πυρηνικών όπλων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 συνέβαλαν σημαντικά στα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που εξακολουθούν να ανιχνεύονται στον πληθυσμό των αγριόχοιρων της Ευρώπης.

Προηγουμένως, το φαινόμενο αποδιδόταν στην καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Λάιμπνιτς του Αννόβερου δημοσίευσαν χθες τη μελέτη στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

Οι ερευνητές εξέτασαν το κρέας από 48 αγριογούρουνα από το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Όλα τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν μεταξύ 2019 και 2021, περιείχαν ίχνη ραδιοκαισίου – ενός ραδιενεργού ισοτόπου που παράγεται από πυρηνική σχάση – με μερικά να υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο ασφαλείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή ραδιενέργεια που βρέθηκε στο κρέας δεν οφείλεται μόνο στην καταστροφή του πυρηνικού σταθμού, αλλά σε πολύ παλαιότερες εκρήξεις πυρηνικών βομβών του Ψυχρού Πολέμου που πραγματοποιήθηκαν στην ατμόσφαιρα, οι οποίες συνεχίζουν να επηρεάζουν το έδαφος στην περιοχή.

«Όλα τα δείγματα εμφανίζουν ενδείξεις ανάμειξης των ραδιενεργών καταλοίπων του Τσερνομπίλ και των πυρηνικών όπλων», είπαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι το «παλιό» Καίσιο-137, το οποίο προέρχεται από όπλα, αντιστοιχούσε στο 10% έως 68% των επιπέδων ραδιενέργειας που βρέθηκαν στα δείγματα που υπερέβαιναν το όριο ασφαλείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δειγμάτων, το προερχόμενο από πυρηνικά όπλα καίσιο-137 επαρκεί από μόνο του για να οδηγήσει σε υπέρβαση του ορίου, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα σημειώνει ότι η Βαυαρία υπέστη πολύ βαριά μόλυνση από το ατύχημα του Τσερνομπίλ και ότι τα χρόνια μετά την καταστροφή, η άγρια ζωή στην περιοχή παρουσίαζε υψηλές συγκεντρώσεις καισίου.

Ωστόσο, μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν την καταστροφή, τα ίχνη του ισοτόπου έχουν μειωθεί σημαντικά σε όλα τα ζώα εκτός από τους αγριόχοιρους.

Το «παράδοξο του αγριόχοιρου» έχει αποδοθεί στην κατανάλωση της τρούφας Elaphomyces, την οποία προτιμούν τα αγριογούρουνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το προερχόμενο από πυρηνικές εκρήξεις της δεκαετίας του ’60 ραδιενεργό καίσιο έχει εμποτίσει το έδαφος και έχει μολύνει τους μύκητες, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ακτινοβολίας στα αγριογούρουνα να διατηρούνται ψηλά.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Βαυαροί κάπροι πιθανότατα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλά ίχνη ραδιενέργειας, καθώς το καίσιο από το ατύχημα του Τσερνομπίλ θα συνεχίσει επίσης να διαρρέει περαιτέρω στο έδαφος, μολύνοντας τις τρούφες.

Οι Γερμανοί επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι εν μέσω της αυξανόμενης απειλής πυρηνικών χτυπημάτων ή τυχαίας έκλυσης ραδιενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί η πυρηνική σύγκρουση και να το να είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι πηγές οποιασδήποτε έκλυσης και να αξιολογήσουν πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Αφότου απελευθερωθεί, το ραδιοκαίσιο θα παραμείνει στο περιβάλλον για γενιές και θα επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων άμεσα αλλά και, όπως φαίνεται στη μελέτη μας, για δεκαετίες», αναφέρει η μελέτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα