ΑΘΗΝΑ
12:29
|
04.05.2024
Λίγες ώρες πριν φτάσει στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος, η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων στο Ιζμαΐλ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας.
Αισιόδοξη εμφανίζεται η Άγκυρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποκατάσταση της συμφωνίας για τη διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στο θέρετρο του Σότσι, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ. Βλέπουμε ισχυρή υποστήριξη από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση του διαδρόμου σιτηρών», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, σχολιάζοντας την πρώτη, μετά τον Οκτώβρη του 2022, συνάντηση των δύο προέδρων.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να σημειωθούν θετικά βήματα, διότι πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος πως η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιστρέψει η Μόσχα στη συμφωνία, από τον οποία αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Ερντογάν – ο οποίος διατήρησε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησής του να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να αναβιώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία η Μόσχα αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά στις χώρες που είχαν ανάγκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με «συγκεκριμένες προτάσεις» με στόχο να οδηγήσουν τις εξαγωγές της Μόσχας στις παγκόσμιες αγορές, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενό της.

Ρώσος διπλωμάτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δεν υπάρχουν αποκαλύψεις» στην επιστολή Γκουτέρες προς τον Λαβρόφ και ότι αυτή απλώς «συνοψίζει προηγούμενες ιδέες του ΟΗΕ, οι οποίες δεν λειτούργησαν».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν φτάσει στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος, η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιζμαΐλ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας στον ποταμό Δούναβη, στην περιοχή της Οδησσού.

Η επίθεση ακολούθησε τις ρωσικές επιθέσεις την Κυριακή στο άλλο σημαντικό λιμάνι του Ρένι στον Δούναβη, κατά τις οποίες η υποδομή του λιμανιού υπέστη ζημιές και τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία νωρίς τα ξημερώματα

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα