ΑΘΗΝΑ
01:55
|
06.05.2024
Κυπριακό και κυρίως… Πολιτική Προστασία στο τραπέζι των «τριών». Την ίδια ώρα διαδηλωτές από Ισραήλ και Κύπρο είχαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε, σήμερα (4/9) στο Προεδρικό Μέγαρο, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της 9ης τριμερούς συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της Ε.Ε., μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα Ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ανέφερε ο Νίκος Χριστουδουλίδης.

«Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο» και που έχει δείξει την ωφέλειά του τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς.

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό προσυπογράφει την προσέγγιση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να επισημάνει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κατά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε και από κοντά την Κύπρο και το Ισραήλ για τη συνδρομή τους στον μεγάλο αγώνα κατά των πυρκαγιών στη χώρα μας.

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της συνάντησης. 

Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας.

«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε. 

Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων

Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Διαδήλωση Ισραηλινών και Κυπρίων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας Ισραηλινοί που βρίσκονται στην Κύπρο, κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Οι συγκεντρωμένοι, άτομα όλων των ηλικιών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα τους, ενάντια στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις και στο Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στον κόμβο παρά το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 9:00 π.μ., καθώς στις 10:00 π.μ. αναμενόταν η άφιξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ισραηλινών και Κυπρίων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Κρατώντας σημαίες του Ισραήλ και πλακάτ, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα όπως «ντροπή», «όχι στη δικτατορία», «η δημοκρατία θα νικήσει, ο Νετανιάχου στη φυλακή», «σώστε τη δημοκρατία του Ισραήλ». Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, είναι Ισραηλινοί πολίτες που έφτασαν από όλες τις πόλεις της Κύπρου με σκοπό να διαμαρτυρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της Τριμερούς Συνόδου.

Σημείωσαν, ακόμα, ότι διαμαρτύρονται γιατί η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα τους προωθείται όσο είναι σε εξέλιξη η δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά, όπου αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες. Εξήγησαν ότι την εναντίωσή τους στη δικαστική μεταρρύθμιση πυροδοτεί η σύγκρουση συμφέροντος, λόγω της δικαστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, εναντίον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η διαμαρτυρία κορυφώθηκε κατά την άφιξη της πομπής που συνόδευε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30π.μ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ειρηνικά, ενώ στο σημείο η παρουσία της αστυνομικής δύναμης ήταν ισχυρή.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα