ΑΘΗΝΑ
08:08
|
03.05.2024
Πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών διακινούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Συνάντηση Πούτιν και Κιμ το 2019 στο Βλαδιβοστόκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε, χθες Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αντριέν Γουάτσον, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες συζητήσεις για πωλήσεις όπλων μεταξύ των δύο χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε μυστικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για να προμηθευτεί όπλα και πυρομαχικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι να υποστηρίζει ότι, παρά τις αρνήσεις της, η Βόρεια Κορέα προμήθευσε ρουκέτες και πυραύλους πεζικού στη Ρωσία πέρυσι για χρήση από την ομάδα Βάγκνερ.

Η όλη συζήτηση, παρά τις διαψεύσεις Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, ενισχύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επίσημη επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού στη Βόρεια Κορέα, για την εθνική επέτειο της χώρας, που σηματοδότησε την πρώτη φορά που Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τη χώρα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σύμφωνα με εικασίες των New York Times, σε αντάλλαγμα για την πώληση όπλων, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να λάβει τεχνολογία για τη βελτίωση των δορυφόρων και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της, ενώ πηγές στις ΗΠΑ πιθανολογούν ότι ο Κιμ θα μπορούσε να ζητήσει και επισιτιστική βοήθεια από τη Μόσχα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Κιμ – ο οποίος σπάνια ταξιδεύει εκτός της χώρας του – είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Πούτιν στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού της Ρωσίας, όχι μακριά από τη Βόρεια Κορέα, όπως είχε κάνει και το 2019 στην πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Κοινές ασκήσεις Μόσχας Πιονγκιάνγκ;

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία επιδιώκει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, παρόμοιες με αυτές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με την Σεούλ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγκού δεν διέψευσε τις φήμες, τονίζοντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι «φυσικά» βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Γιατί όχι? Αυτοί είναι οι γείτονές μας», ανέφερε. «Υπάρχει ένα παλιό ρωσικό ρητό: Δεν επιλέγεις τους γείτονές σου και είναι καλύτερα να ζεις με τους γείτονές σου σε ειρήνη και αρμονία», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, το Σάββατο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα Αλεξάντερ Ματσεγόρα δήλωσε ότι δεν γνώριζε κανένα σχέδιο συνεργασίας με τις δύο χώρες σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές ασκήσεις θα αποτελούσαν σωστή κίνηση, δεδομένων των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα