ΑΘΗΝΑ
11:12
|
07.05.2024
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κακοκαιρία Daniel σαρώνει εδώ και δύο μέρες (5/9 και 6/9) τη Μαγνησία και την πολύπαθη Εύβοια, καταστρέφοντας περιουσίες. Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαγνησία, καθώς 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Νεκρή στη Μαγνησία

Στους 2 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, καθώς ανασύρθηκε σορός ηλικιωμένης στην περιοχή Παλτση στη Μαγνησία. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα παρασύρθηκε από νερά ενώ ενδέχεται να ήταν μια από τους αγνοούμενους.

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί (6/9) η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι μια 87χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Πάλτση στη Μαγνησία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε σε έναν σωρό από ξύλα.

Πλημμύρισε η Εύβοια

Σύμφωνα με το evima.gr τα χωριά Πήλι, Μετόχι, Στροφυλιά, Πύργος, Αγία Άννα έχουν σφυροκοπηθεί ανελέητα. Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι καταστράφηκαν, ενώ έσπασε γέφυρα στο χωριό Πήλι.

Το ποτάμι του Νηρέα έχει υπερχείλιση σε πάρα πολλά σημεία ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν οκτώ διασώσεις. Μια γυναίκα έπεσε και έσπασε το χέρι της, ενώ ζευγάρι ηλικιωμένων που αδυνατούσαν να φύγουν και τα νερά μπήκαν στο σπίτι τους απομακρύνθηκαν από τους γείτονες.

Στον Βόλο, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και νερό εξαιτίας των τεράστιων ζημιών στις υποδομές. Υπάρχει απόφαση για την κήρυξη της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στις Σποράδες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Έτσι σήμερα θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα, λαϊκές αγορές, θα απαγορεύονται τα delivery, όπως κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κατέρρευσε ο δρόμος από Βόλο για Πήλιο

Ο δρόμος προς Πήλιο και συγκεκριμένα προς Πορταριά διαλύθηκε. Οι φωτογραφίες και το βίντεο που κατέγραψε το τοπικό site mangisianews είναι χαρακτηριστικές της καταστροφής.

O δρόμος, που μέχρι χθες, ανέβαινε στο Πήλιο, και πιο συγκεκριμένα προς Πορταριά, σήμερα δεν υπάρχει και είναι αποκομμένη η πρόσβαση. Η κυκλοφορία γίνεται μόνο μέσω Άλλης Μεριάς, με τους φορείς να τονίζουν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο μεταξύ το νότιο Πήλιο μετράει τις πληγές του, οι οποίες είναι αμέτρητες. Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη λόγω της υπερχείλισης ρεμάτων σε Πλατανιά, Μηλίνα, Προμύρι, Κατηγιώργη και Αργαλαστή. Το βίντεο (χθεσινό) αποτυπώνει το μέγεθος των καταστροφών στην είσοδο του χωριού, Προμύρι.

Έκλεισε ο δρόμος Λάρισας – Καρδίτσας – «Ήχησε» το 112

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης (6/9) έκλεισε ο περιφερειακός δρόμος Λάρισας – Καρδίτσας ενώ υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καρδίτσα και Φάρσαλα. Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 323+439, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων. Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ.8+000) έως τα Φάρσαλα, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αχιλλείου – Καλαμακίου από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου έως τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Διακοπή στα δρομολόγια τρένων

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Λιανοκλάδι-Λάρισα, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

112 για Φάρσαλα και Καρδίτσα

Λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα (6/9) ήχησε 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας σε Φάρσαλα και Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα τα μηνύματα του 112 αναφέρουν πως «Με εντολή της @hellenicpolice απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό #Καρδίτσας #Φαρσάλων λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

«Μας είπαν να φύγουμε χωρίς σχέδιο εκκένωσης»

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν μετέτρεψαν τεράστιες εκτάσεις σε λίμνες και δρόμους σε ποτάμια, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους εγκλωβισμένους.

«Μας είπαν να φύγουμε χωρίς σχέδιο. Είναι μια δύσκολη ημέρα για τη Λάρισα. Η Χάλκη, ένα χωριό 12 χλμ. έξω από την πόλη, είναι εγκλωβισμένο από τα νερά, όλοι οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι εντός των σπιτιών τους, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγουν», είπε μιλώντας στο MEGA, η Νικολέτα Μπούρνοβα, κάτοικος Λάρισας.

Όπως καταγγέλλει, περίπου στις 03.30 η ώρα το βράδυ (6/9) ειδοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή να προετοιμαστούν για πιθανό ενδεχόμενο εκκένωσης. «Οι κάτοικοι ενημερωθήκαμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανό ενδεχόμενο εκκένωσης μέσα ένα τέταρτο, χωρίς όμως, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, να υπάρχει και σχέδιο εκκένωσης, παρά μόνο προειδοποίηση», κατήγγειλε η ίδια.

Όπως σημείωσε, «με ρίσκο της ζωής και της οικογένειάς μας» αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, το 90%, είναι εγκλωβισμένοι στο χωριό», κατέληξε.

Κατέρρευσε τμήμα του γηροκομείου στον Βόλο

Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Στο γηροκομείο, φιλοξενούνταν 94 άτομα και, σύμφωνα με τον Ευθύμη Ζιγγιρίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν κινδύνευσε κάποιος από τους ηλικιωμένους.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την κακοκαιρία Daniel

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Μαγνησία και τις Σποράδες. Δείτε το βίντεο που αναπαράγει το βρετανικό BBC:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αγιά, Κιλελέρ και Φάρσαλα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας, μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, λόγω της οποίας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τρεις αγνοούνται.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο Δομοκό – Μήνυμα του 112

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Δομοκού Φθιώτιδας ειδοποιώντας τους ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο δήμο Δομοκού λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίαςαπαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα