ΑΘΗΝΑ
19:41
|
06.10.2024
Μια μέρα νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει και τη διάθεση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου μέσα σε ένα άλλο πακέτο αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αμερικανός αξιωματικός ελέγχει παλέτες με βλήματα 155mm
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για χρήση στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε χθες το Πεντάγωνο, το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει εξοπλισμό για συστήματα αεράμυνας, πρόσθετα πυρομαχικά για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού 105 χιλιοστών, εργαλεία ηλεκτρονικού πολέμου, πυρομαχικά κατεδάφισης για την εκκαθάριση εμποδίων και εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Το πακέτο αυτό παρέχεται μέσω της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθεύεται όπλα από την αμυντική βιομηχανία αντί να τα παίρνει από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την Τετάρτη, υποσχέθηκε στην Ουκρανία βοήθεια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Ουάσιγκτον, από την οποία τα 665,5 εκατομμύρια δολάρια θα αφορούν στρατιωτικές προμήθειες.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει αυτό που χρειάζεται όχι μόνο για να πετύχει στην αντεπίθεση, αλλά και μακροπρόθεσμα», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Την ίδια μέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα λάμβανε άλλο αμερικανικό εξοπλισμό αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα άρματα μάχης Abrams M-1. Σύμφωνα με το Politico, δέκα από τα 31 κύρια άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι πρόκειται για «εγκληματική κίνηση» των ΗΠΑ. «Δεν είναι απλώς ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσιγκτον για τις περιβαλλοντικές συνέπειες» της χρήσης οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πεδίο της μάχης.

Διαβάστε ακόμα:

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ άσχημα νέα» και αναφέρθηκε στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπου είχαν χρησιμοποιηθεί πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ το 1999. Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η συνέχιση της παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθεια για το Κίεβο αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει «να διεξάγει πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της αντεπίθεσής της, η Ουκρανία έχασε περίπου 66.000 στρατιώτες και 7.600 κομμάτια βαρέος οπλισμού, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει σημαντικά κέρδη. Το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής δηλώσει την κατάληψη πολλών μικρών χωριών, τα οποία όμως βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τις κύριες ρωσικές γραμμές άμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Δημήτρης Μάντζος για Μέση Ανατολή: Όταν ντρέπεται και η ντροπή

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα