ΑΘΗΝΑ
19:24
|
10.05.2024
Το Αζερμπαϊτζάν είπε το Σάββατο ότι οι αρμενικές δυνάμεις πυροβόλησαν τα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα περιστατικό που αρνήθηκε η Αρμενία.
Ένας Αρμένιος στρατιώτης κοιτάζει με κιάλια καθώς στέκεται σε θέσεις μάχης κοντά στο χωριό Taghavard στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 11 Ιανουαρίου 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν είπε το Σάββατο ότι οι αρμενικές δυνάμεις πυροβόλησαν τα στρατεύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν «αντιποιητικά μέτρα», σε ένα περιστατικό που αρνήθηκε η Αρμενία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο ισχυρισμός και η ανταγωγή προέκυψαν στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και μια σειρά από κλήσεις προς ξένους ηγέτες από τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι Αρμενικές μονάδες άνοιξαν πυρ με φορητά όπλα εναντίον στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν στο Σανταράκ στο βόρειο τμήμα του Ναχτσιβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρει εάν υπήρξαν θύματα. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας είπε ότι ο Πασινιάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες το Σάββατο με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του γειτονικού Ιράν και της Γεωργίας και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του συζήτησε την κατάσταση με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, τον Γιούρι Κιμ.

Ο Πασινιάν είπε στις κλήσεις ότι οι εντάσεις αυξάνονται στα σύνορα και το Αζερμπαϊτζάν συγκεντρώνει στρατεύματα εκεί και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε η κυβέρνησή του. Το Μπακού το αρνήθηκε, ενώ κατηγόρησε την Αρμενία ότι κάνει το ίδιο πράγμα.

Ο Πασινιάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για να εκτονωθεί η ένταση, ανέφερε η κυβέρνηση. Όμως ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αλίεφ, είπε στο Reuters ότι το Μπακού δεν είχε λάβει τέτοια πρόταση.

Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το Σάββατο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από περίπου 120.000 Αρμένιους.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθιέρωσε de facto ανεξαρτησία σε έναν πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε σημαντικές ποσότητες εδάφους στον πιο πρόσφατο πόλεμο του με την Αρμενία, το 2020.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει κόψει τον δρόμο που συνδέει την Αρμενία με το Καραμπάχ τους τελευταίους εννέα μήνες, εκτός από επείγουσες ιατρικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού.

Κατηγόρησε την Αρμενία ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο για λαθρεμπόριο όπλων και ότι απέρριψε την προσφορά να ανοίξει ξανά ο δρόμος ταυτόχρονα με μια άλλη διαδρομή προς το Καραμπάχ.

Το Σάββατο, το αυτονομιστικό κοινοβούλιο του Καραμπάχ εξέλεξε τον Σαμβέλ Σαχραμανιάν, στρατιωτικό αξιωματικό και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της επικράτειας, ως νέο πρόεδρό του, αφού ο προηγούμενος υφιστάμενος πρόεδρος παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε μια ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Σαχραμανιάν ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν και την αποκατάσταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων με την Αρμενία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε την αρμενική ηγεσία του Καραμπάχ «αποσχιστικό καθεστώς μαριονέτας» και σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη.

«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι η άνευ όρων και πλήρης αποχώρηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και η διάλυση του καθεστώτος μαριονέτας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία, η παραδοσιακή σύμμαχος του Μπακού, καταδίκασαν τις εκλογές και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την αξίωση του Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν αναγνώρισε τις εκλογές, αλλά ότι οι κάτοικοι του Καραμπάχ θα πρέπει να «συγκεντρωθούν γύρω από την de facto ηγεσία» στις συνομιλίες με το Μπακού.

Η Ρωσία έχει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ από το 2020, αλλά η Αρμενία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για αυτό που θεωρεί ως αναποτελεσματικότητά τους, κατηγορώντας την ενασχόληση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Στις πρωτεύουσες τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν, κάτοικοι είπαν στο Reuters ότι φοβούνται έναν νέο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

«Μάλλον θα έχουμε ξανά μάρτυρες», είπε η Μανσούρα Λαχίκοβα, μια γυναίκα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. «Έχω δύο γιους που έχουν φτάσει στη στρατιωτική ηλικία. Ελπίζω να είναι μια νίκη και να ηρεμήσουν όλα».

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, ένας ντόπιος κάτοικος που έδωσε το όνομά του ως Χάικ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ήθελε να ξεκινήσει έναν άλλο πόλεμο.

«Ελπίζω να μην συμβεί αυτό, αλλά αν συμβεί, όλοι μας, όλοι, φίλοι και αδέρφια, είμαστε έτοιμοι να πάμε στον πόλεμο. Την τελευταία φορά θάψαμε τους φίλους μας, τώρα είναι η σειρά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα