ΑΘΗΝΑ
09:55
|
16.11.2024
Το Κίεβο δηλώνει πως, αν η Ε.Ε. δεν υποχρεώσει τα κράτη μέλη της να άρουν τους περιορισμούς, θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία.
Ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων περιέγραψε τη θέση του Κιέβου ως «μια απειλή» που ξεπερνά τα όρια της κλασικής διπλωματίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βαρσοβία δεν θα επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να «κατακλύσουν» την πολωνική αγορά, ισχυρίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, εν όψει των συζητήσεων στην Ε.Ε. για το εάν θα παραταθεί ή όχι ο υφιστάμενος εμπορικός περιορισμός.

Διαβάστε ακόμα:

Η κυβέρνηση θέτει πρώτα τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών και δεν θα επιτρέψει στα φθηνά ουκρανικά προϊόντα να διαταράξουν ξανά την εγχώρια αγροτική βιομηχανία, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα.

«Η Ε.Ε. εξετάζει τώρα εάν θα διατηρήσει το εμπάργκο. Θα σας πω πώς αυτό τελειώνει. Η Πολωνία δεν θα επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να μας κατακλύσουν. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση των αξιωματούχων των Βρυξελλών, δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα», δήλωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την Παρασκευή τη λήξη της απαγόρευσης της Ε.Ε. στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε πέντε ανατολικοευρωπαϊκά μέλη του μπλοκ. Το μέτρο επιβλήθηκε τον Μάιο, επικυρώνοντας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις απαγορεύσεις που είχαν ήδη τεθεί από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι μια αποτυχία της Ε.Ε. στο να άρει την απαγόρευση, όπως είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, θα σημάνει μια προδοσία των «ευρωπαϊκών αξιών». Σε μια τέτοια περίπτωση, η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει διαιτησία σε διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

«Αλλά αν χρειαστεί να παλέψουμε για την Ουκρανία και τα θεμέλια της κοινής μας Ευρώπης σε διαιτησία, θα παλέψουμε. Δεν θέλουμε, αλλά θα αγωνιστούμε σε διαιτησία. Αν χρειαστεί να αγωνιστούμε στις πλατφόρμες διεθνών οργανισμών, θα αγωνιστούμε και εκεί. Ελπίζουμε όμως σε ενότητα. Και ελπίζουμε ότι η ενότητα θα νικήσει. Αυτή η αλήθεια θα νικήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμα:

Το Κίεβο φέρεται να έχει επιλέξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ως τόπο διεξαγωγής οποιασδήποτε πιθανής νομικής αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες. Ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σιμόν Σινκόφσκι, περιέγραψε τη θέση του Κιέβου ως «μια απειλή» που ξεπερνά τα όρια της κλασικής διπλωματίας.

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν να άρουν τις ποσοστώσεις και τους δασμούς από τις ουκρανικές εξαγωγές τις πρώτες εβδομάδες της ένοπλης σύγκρουσης του Κιέβου με τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ωστόσο, η πολιτική αυτή βρήκε τα όριά της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες σημειώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες από του ντόπιους αγρότες.

Η απαγόρευση της Ε.Ε. έκλεισε τις αγορές των πέντε αυτών χωρών στο ουκρανικό σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορους και ελαιοκράμβη, αλλά επέτρεψε στη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων να συνεχιστεί. Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς μειώνει τα κέρδη των εταιρειών που κατέχουν ουκρανικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Oakland Institute, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, οι ουκρανικές γεωργικές εκτάσεις ελέγχονται κατά κύριο λόγο από «ξένα συμφέροντα» είτε άμεσα είτε μέσω εταιρειών εγγεγραμμένων στο εξωτερικό που διευθύνονται από ντόπιους ολιγάρχες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια λογική πρόταση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα