ΑΘΗΝΑ
09:22
|
02.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν κατηγορείται για τη διαρροή διπλωματικού τηλεγραφήματος που φέρεται να αποτυπώνει τις αμερικανικές πιέσεις για την καθαίρεσή του.
Η κράτηση του πρώην πρωθυπουργού παρατάθηκε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κράτηση του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν με αφορμή τις κατηγορίες για διαρροή κρατικών μυστικών παρατάθηκε κατά δύο εβδομάδες, δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Η κράτηση του Ιμράν Χαν παρατάθηκε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο δικηγόρος του 70χρονου αρχηγού της αντιπολίτευσης μετά από την ειδική ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα σήμερα στην εξαιρετικά οχυρωμένη φυλακή Ατόκ.

Ο Χαν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι κατηγορούνται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου ενός εμπιστευτικού τηλεγραφήματος, που στάλθηκε από τον πρεσβευτή του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορούνται επιπλέον πως χρησιμοποίησαν το τηλεγράφημα, το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως «The cipher», για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

Ο Χαν ισχυρίζεται ότι το τηλεγράφημα αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ πίεσαν τον στρατό του Πακιστάν να ενορχηστρώσει την πτώση της κυβέρνησής του τον Απρίλιο του 2022, επειδή είχε επισκεφθεί τη Ρωσία λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους.

Η Ουάσιγκτον και ο πακιστανικός στρατός αρνήθηκαν τις κατηγορίες του Χαν.

Ο Χαν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής κρίσης από τότε που έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. Η καταδίκη του σε ξεχωριστή υπόθεση διαφθοράς τον περασμένο μήνα είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από το να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, των οποίων θεωρείτο το απόλυτο φαβορί. Οι εκλογές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, ωστόσο έχουν αναβληθεί πιθανότατα για τον επόμενο χρόνο.

Στα τέλη Αυγούστου, ένα ανώτατο δικαστήριο ανέστειλε την ποινή φυλάκισης του Χαν για διαφθορά λίγες εβδομάδες μετά τη φυλάκισή του, αλλά μια προηγουμένως μυστική διαταγή κράτησής του για την υπόθεση της διαρροής των «κρατικών μυστικών» γύρω από τον αμερικανικό εκβιασμό εμπόδισε την απελευθέρωσή του.

Διαβάστε ακόμα:

Η παράταση της κράτησης του Χαν ήρθε την ίδια ώρα που τα άλλα κόμματα προσπαθούν να βρουν ένα βηματισμό προς τις εκλογές.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανακοίνωσε το τέλος της αυτοεξορίας του μεγαλύτερου αδελφού του και πρώην πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Ναουάζ θα επιστρέψει στη χώρα στις 21 Οκτωβρίου.

Η επιστροφή του τρεις φορές πρωθυπουργού αναμένεται να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Ναουάζ (PML-N).

Από την άλλη πλευρά, πολλά μέλη του κόμματος του Χαν, PTI, έχουν φυλακιστεί ενώ άλλα έχουν υπό τον φόβο του στρατού εγκαταλείψει το κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Greek Mafia: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία οκτώ συλληφθέντων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα