ΑΘΗΝΑ
15:07
|
02.05.2024
Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειες του Χαν αναμένεται να συνεχιστούν.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν οδηγήθηκε στη φυλακή μετά από καταδίκη του στις 5 Αυγούστου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ χορήγησε αναστολή στον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Χαν, ο οποίος φυλακίστηκε στις αρχές του μήνα, αφού καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις που έχουν κινηθεί εναντίον του αφότου ο πολιτικά πανίσχυρος στρατός της χώρας και, σύμφωνα και με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στράφηκαν εναντίον του και αφότου έχασε με αποστασία την πρωθυπουργία τον Aπρίλιο του 2022.

Μετά από μια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες, η διμελής έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ διέταξε σήμερα την απελευθέρωση του Χαν με εγγύηση.

Ο 70χρονος Χαν καταδικάστηκε στις 5 Αυγούστου από ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο επειδή δεν δήλωσε τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε από την πώληση δώρων που έλαβε από ξένες κυβερνήσεις και ηγέτες κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του μεταξύ 2018 και 2022. Ο Χαν φυλακίστηκε στη βορειοδυτική πόλη Άτοκ, περίπου 88 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ.

Ο «ήρωας» του πακιστανικού κρίκετ που στράφηκε στην πολιτική και το κόμμα του, PTI, συγκεντρώνουν μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Το PTI έχει τον τελευταίο ένα χρόνο σαρώσει σε τοπικές εκλογικές διαδικασίες και θεωρείται το φαβορί για τις επικείμενες εκλογές.

Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή του Πακιστάν απαγόρευσε, μετά την καταδίκη και φυλάκισή του, στον Χαν να συμμετέχει στις εκλογές για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή μετά την καθαίρεσή του ο Χαν καλούσε για άμεση διεξαγωγή εκλογών, ενώ ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια με κατά τόπους ομιλίες, στο πλαίσιο της οποίας τον Νοέμβριο τραυματίστηκε από πυροβολισμό. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε ονομάτισε αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών ως ευρισκόμενο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του.

Οι εκκλήσεις του Χαν δεν εισακούστηκαν και έτσι ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ημερομηνία που προβλεπόταν κανονικά, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε πως η εκλογική επιτροπή είναι απασχολημένη με την επανασχεδίαση των εκλογικών περιφερειών στη βάση των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής και πλέον φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα στο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαγιέντ Ζούλφι Μπουκάρι, εκπρόσωπος του PTI, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν πρέπει να λάβει τώρα χώρα κάποιο «ατυχές συμβάν».

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ο Χαν πήρε την εγγύηση και διατάχθηκε να αφεθεί ελεύθερος. Η ασφάλειά του και η επιστροφή του στο σπίτι είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας», είπε ο Μπουκάρι στο Al Jazeera.

«Το μόνο μας μέλημα είναι να τον φέρουμε στο σπίτι με ασφάλεια και να μην δοκιμαστεί κανένα ατυχές συμβάν από τις αρχές έξω από τη φυλακή Ατόκ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα και το κράτος δικαίου στη χώρα».

Ο αξιωματούχος του PTI είπε ότι το κόμμα θα ήθελε το δικαστήριο να είχε αθωώσει πλήρως τον Χαν.

Εν τω μεταξύ, ο Σεχμπάζ Σαρίφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την ανατροπή του Χαν και παρέδωσε αυτό το μήνα την εξουσία στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση του δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ, λέγοντας ότι η καταδίκη του Χαν απλώς «ανεστάλη» και δεν «τερματίστηκε».

Διαβάστε ακόμα:

«Όταν όλοι γνωρίζουν ποια θα είναι η απόφαση πριν ανακοινωθεί, θα πρέπει να είναι παράγοντας προβληματισμού για το δικαστικό σύστημα. Εάν ένα σαφές μήνυμα παραδοθεί από ένα ανώτερο δικαστήριο, τι άλλη επιλογή έχει ένα δευτερεύον δικαστήριο», έγραψε ο Σαρίφ στα Ουρντού στο X (πρώην Twitter).

«Αν διευκολύνονται οι κλέφτες και οι κρατικοί τρομοκράτες, τότε από πού [θα] δικαιωθεί ο απλός άνθρωπος στη χώρα;», έγραψε ο Σαρίφ σε άλλη ανάρτησή του αργότερα.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ ήρθε λίγες μέρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν παρατήρησε ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε «διαδικαστικά ελαττώματα».

Νωρίτερα σήμερα, το PTI κατέθεσε νέα ένσταση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ, ζητώντας να απαγορευθεί νέα σύλληψη του Χαν.

Χθες, ο Ιμράν Χαν δικαιώθηκε από ένα δικαστήριο του Μπαλουχιστάν, το οποίο απέρριψε κάποιες εις βάρος του κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης.

Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειες του Χαν αναμένεται να συνεχιστούν.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο στη Λαχόρη επέτρεψε στην αστυνομία να συλλάβει και να ανακρίνει τον Χαν σε σχέση με τη βία που ξέσπασε μετά τη σύντομη κράτησή του (η οποία κηρύχθηκε τελικά παράνομη) τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Τότε, υποστηρικτές του PTI κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας με κάποιους από αυτούς να επιτίθενται και σε οικίες αξιωματικών του στρατού. Ακολούθησε σκληρότατη καταστολή με το στρατό στο δρόμο και τη φυλάκιση χιλιάδων μελών του PTI, ανάμεσα στα οποία και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Χαν.

Ο Χαν απέρριψε επανειλημμένα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να τον εμποδίσει να διεκδικήσει τις γενικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα