ΑΘΗΝΑ
18:54
|
02.05.2024
Νέες συλλήψεις ηγετιδών του PTI. Η παρουσία του στρατού στους δρόμους ενισχύεται, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ παραμένει περιορισμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση εκτροπής στο Πακιστάν συνεχίζεται και σήμερα. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και εκ νέου διεκδικητής της πρωθυπουργίας, Ιμράν Χαν, κρίθηκε πως συνελήφθη παράνομα, η κυβέρνηση έσπευσε να δείξει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση. Παράλληλα, η παρουσία του στρατού στους δρόμους και η καταστολή των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ενισχύονται, ενώ και η πρόσβαση στο ίντερνετ παραμένει περιορισμένη.

Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Χαν δεν μπορεί να συλληφθεί ξανά μέχρι τις 17 Μαΐου

Ο ηγέτης του PTI συνελήφθη την Τρίτη, αφότου υπέδειξε έναν ανώτερο αξιωματικό του στρατού ως εμπλεκόμενο στην απόπειρα δολοφονίας του τον Νοέμβριο. Ο Χαν συνελήφθη για κατηγορίες που συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την υπόθεση Al-Qadir Trust.

Ο Χαν δήλωσε σήμερα ότι ουσιαστικά απήχθη και ότι το ένταλμα σύλληψης του επιδείχθηκε μόνο αργότερα.

«Με απήγαγαν», είπε σήμερα. «Και όταν με πήραν, μόνο τότε μου έδειξε το ένταλμα σύλληψής μου. Υπάρχει νόμος της ζούγκλας; Και οι στρατιωτικοί με απήγαγαν. Πού είναι η αστυνομία; Πού είναι ο νόμος; Φαίνεται σχεδόν σαν να έχει κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος εδώ».

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως η σύλληψη του Χαν ήταν παράνομη και διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του.

Σήμερα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Χαν δεν μπορεί να συλληφθεί ξανά μέχρι και τις 17 Μαΐου, καθώς ήδη, από την Τρίτη που συνελήφθη, έχουν κατατεθεί τρεις επιπλέον μηνύσεις σε βάρος του.

Επισημαίνεται ότι ο λαοφιλής ηγέτης έχει κατηγορηθεί για πάνω από 100 από τότε που απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία, χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους. Έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, τρομοκρατία, βλασφημία.]

Νέες συλλήψεις ηγετιδών του PTI

Από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει να συλλαμβάνονται μέλη της ηγεσίας του κόμματος του Χαν, Tehreek-e-Insaf (PTI), μεταξύ των οποίων και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι και των Ασάντ Ουμάρ και Φαγουάντ Σόντχρι και στον κατ’ οίκον περιορισμό του Καλίντ Κουρσίντ, μέλους του PTI και εν ενεργεία επικεφαλή υπουργού της διοικητικής περιφέρειας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, προστέθηκαν σήμερα οι συλλήψεις της Σιρίν Μαζάρι, πρώην υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στενής συνεργάτιδας του Χαν και της πρώην υπουργού Υγείας της περιφέρειας Παντζάμπ, Γιασμίν Ρασίντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε – Προσευχές για τους νεκρούς διαδηλωτές

Το PTI δήλωσε προ ολίγου ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως ότου Χαν φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος.

«Όλες οι κομματικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν νεκρώσιμες προσευχές για τους μάρτυρες της κάθε περιοχής απόψε το βράδυ», δημοσίευσε το PTI στο Twitter.

Έχουν αναφερθεί οι θάνατοι τουλάχιστον 11 ανθρώπων στις διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας, ενώ οι τραυματίες μετριούνται σε δεκάδες. Οι αρχές έχουν αναφέρει ότι έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 2.500 συλλήψεις.

Μπλοκάρισμα του ίντερνετ

Σχεδόν 125 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την ευρυζωνική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας και να εμποδίσει την πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί εργαζόμενοι, όπως διανομείς αδυνατούν να δουλέψουν, πράγμα που τους κοστίζει τρομερά.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Ρανά Σαναουλάχ, είπε σχετικά με το θέμα τον περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να το κρατήσει κλειστό για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά θα συμβουλευτεί τον πρωθυπουργό, Σεχμπάζ Σαρίφ, για το ζήτημα της αποκατάστασής της.

Η κυβέρνηση κατακρίνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

«Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας ετυμηγορίας για κανέναν. Ωστόσο, οι δικαστικές εντολές δεν θα παραβιαστούν», είπε, μιλώντας σε ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι, ο Σαναουλάχ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει έφεση για να ακυρώσει την εγγύηση του Χαν δεν θα κάνει καμία παραχώρηση απέναντί του.

«Όταν νιώσουμε ότι απειλείται η ύπαρξή μας, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα νοιαζόμαστε αν μια κίνηση είναι δημοκρατική ή όχι», δήλωνε άλλωστε πριν ένα μήνα ο Σαναουλάχ.

Ο στρατός παραμένει στους δρόμους

Η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε περιοχές της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια.

«Δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός για τη δημόσια τάξη στο Ισλαμαμπάντ. Η κατάσταση στο Ισλαμαμπάντ είναι φυσιολογική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα