ΑΘΗΝΑ
14:46
|
02.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ωστόσο φυλακισμένος για άλλη υπόθεση, η έφεσή του επί της οποίας εκδικάζεται επίσης σήμερα.
Η πρώτη σύλληψη του Ιμράν Χαν τον Μάιο του 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πακιστανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν για υποκίνηση εξέγερσης.

Ο Χαν είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος για μια άλλη από τις εκατοντάδες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε αφότου ο πολιτικά πανίσχυρος στρατός της χώρας και, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, οι ΗΠΑ στράφηκαν εναντίον του με αποτέλεσμα να χάσει με αποστασία την πρωθυπουργία τον Aπρίλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη στις επικείμενες εκλογές του Πακιστάν, ο Χαν στερήθηκε πρόσφατα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Ο Χαν άσκησε έφεση επί της απόφασης για τις κατηγορίες για υποκίνηση σε εξέγερση, που βασίστηκαν σε μια ομιλία που έδωσε,υποστηρίζοντας ότι έλειπε η απαραίτητη συγκατάθεση από τις ομοσπονδιακές ή επαρχιακές αρχές για τις κατηγορίες της εξέγερσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαλουχιστάν συγκατατέθηκε στην έφεσή του, κρίνοντας τις κατηγορίες παράνομες.

Ο δικηγόρος του Χαν εξέφρασε την ανακούφισή του με δημοσίευση στο X (τέως Twitter).

Η εξέγερση, την οποία κατηγορείται πως υποκίνησε ο Χαν, είναι αυτή του περασμένου Μαΐου, όταν μετά από σύλληψη του λαοφιλούς ηγέτη, η οποία κρίθηκε λίγες μέρες μετά παράνομη, οι υποστηρικτές του κόμματός του, PTI, κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας με κάποιους από αυτούς να επιτίθενται και σε οικίες αξιωματικών του στρατού. Ακολούθησε σκληρότατη καταστολή με το στρατό στο δρόμο και τη φυλάκιση χιλιάδων μελών του PTI, ανάμεσα στα οποία και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Χαν.

Σήμερα η εξέταση και της δεύτερης προσφυγής του Χαν

Σήμερα, άλλο ανώτατο δικαστήριο, εκείνο του Ισλαμαμπάντ, εξετάζει την προσφυγή του Χαν για αναστολή της καταδίκης και της ποινής φυλάκισής του για διαφθορά. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αύριο.

Η φυλακή στην οποία κρατείται ο Ιμράν Χαν

Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία ο Χαν κλείστηκε στις φυλακές του Ατόκ, οι οποίες τυπικά χωρούν 539 κρατούμενους, όμως δημοσιεύματα σε πακιστανικά μέσα αναφέρουν πως σε αυτή έχουν κρατηθεί ταυτόχρονα 804 άτομα.


Ο πρόεδρος του πακιστανικού κοινοβουλίου δηλώνει ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν

Οι πακιστανικές εκλογές αναμένεται να καθυστερήσουν περίπου 3-4 μήνες από τον Οκτώβριο, δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του πακιστανικού κοινοβουλίου, Ράτζα Περβάιζ Ασράφ, στο Proximate Aspect του Al Mayadeen.

Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως «πολύ σημαντικές», ο Ασράφ, μέλος του κόμματος του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, στάθηκε στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε από την πακιστανική κυβέρνηση, η οποία οδήγησε σε μια απόφαση για αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, διαδικασία που προβλέπεται να απαιτήσει χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα