ΑΘΗΝΑ
05:44
|
02.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός θα αφηνόταν ελεύθερος, όμως ένα νεοπαγές «ειδικό δικαστήριο» επενέβη απρόσμενα επικαλούμενο την εκ μέρους του κοινοποίηση μιας φερόμενης εκβιαστικής επιστολής των ΗΠΑ.
Το Intercept δημοσίευσε περιεχόμενο από το φερόμενο διπλωματικό τηλεγράφημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ χορήγησε με σημερινή του απόφαση αναστολή στον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν Χαν, ωστόσο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν απελευθερώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Ένα «ειδικό δικαστήριο» με έδρα το Ισλαμαμπάντ εξέδωσε οδηγίες προς τις αρχές των φυλακών Ατόκ να κρατήσουν στη φυλακή τον πρώην πρωθυπουργό για κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του στη βάση της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών.

Το ειδικό δικαστήριο δήλωσε ότι διατάχθηκε δικαστική κράτηση του Ιμράν Χαν και πως ο πρώην πρωθυπουργός θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 30 Αυγούστου.

Το εν λόγω «ειδικό δικαστήριο» ιδρύθηκε πρόσφατα για να εκδικάσει υποθέσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί κρατικών μυστικών.

«Είναι έγκλημα η αποκάλυψη ενός κρατικού μυστικού», δήλωνε τον Ιούλιο ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν και ορκισμένος εχθρός του Ιμράν Χαν, Ράνα Σαναουλάχ, αναφερόμενος στο ότι ο Χαν είχε αναφερθεί δημόσια σε μια εκβιαστική μυστική διπλωματική επιστολή που έλαβε από την Ουάσινγκτον πριν την αποστασία που ανέτρεψε την κυβέρνησή του.

Διαβάστε σχετικά:

Το ζήτημα ήρθε ξανά εμφατικά στο προσκήνιο αφότου το αμερικανικό μέσο The Intercept δημοσίευσε ένα τηλεγράφημα που φέρεται να αποτυπώνει όσα διημείφθησαν στο πλαίσιο συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένου του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για το Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου, και του Άσαντ Ματζίντ Χαν, ο οποίος τότε ήταν πρεσβευτής του Πακιστάν στις Η.Π.Α.

Ο Ιμράν Χαν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, και συνεργάτες τους κατηγορούνται πως μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες, διέστρεψαν γεγονότα για προσωπικό όφελος και έβλαψαν την κρατική ασφάλεια.

Δικηγόροι του Χαν δήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρέμεινε στη φυλακή λόγω προηγούμενης μυστικής σύλληψής του για τη φερόμενη διαρροή εμπιστευτικών κρατικών μυστικών.

Ένας δικηγόρος του, ο Γκοχάρ Χαν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «συνελήφθη πριν από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου. Η ακριβής ημερομηνία της σύλληψής του παραμένει ασαφής»

Ένας άλλος δικηγόρος του Χαν, ο Μαχμούντ Σαχίν είπε ότι «η νομική ομάδα του αφέθηκε σκόπιμα ανενημέρωτη και κρατήθηκε στο σκοτάδι», κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση της δικαιοσύνης».

Εννέα ακτιβιστές του κόμματος του Χαν, PTI, συνελήφθησαν έξω από τη φυλακή Ατόκ, όπου κρατείται ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα