Οι Ινδοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, απέτισαν φόρο τιμής στο παλιό κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας, ενόψει της μετακόμισης σε νέο.
Η σημερινή ήταν η πρώτη ημέρα μιας διάρκειας μιας εβδομάδας ειδικής συνεδρίασης της Λοκ Σαμπά, του κάτω κοινοβουλίου της χώρας, που συγκάλεσε η κυβέρνηση.
Ο Μόντι εγκαινίασε το νέο κτίριο του κοινοβουλίου τον Μάιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις εκεί.
Η αυριανή συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο νέο κτίριο μετά από μια εκδήλωση για τον εορτασμό της κληρονομιάς του παλιού κοινοβουλίου.
Η ειδική συνεδρίαση διεξάγεται εν μέσω επικρίσεων από ηγέτες της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οκτώ νομοσχέδια έχουν κατατεθεί για να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης – αλλά αυτή η ατζέντα θα μπορούσε να αλλάξει ή να επεκταθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν το κατά πόσον είναι απαραίτητη μια ειδική συνεδρίαση για να συζητηθούν αυτά τα νομοσχέδια, εφόσον οι βουλευτές πρόκειται να συναντηθούν αργότερα φέτος για τη χειμερινή σύνοδο του κοινοβουλίου.
Οι Ινδοί νομοθέτες συναντώνται συνήθως για τακτικές εργασίες τρεις φορές το χρόνο στο κοινοβούλιο, πραγματοποιώντας μια συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, μια για την περίοδο των μουσώνων και μια χειμερινή συνεδρίαση.
Ο Μόντι ξεκίνησε σήμερα την ειδική συνεδρίαση μνημονεύοντας την κληρονομιά του ινδικού κοινοβουλίου από το 1947, κατά το οποίο η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυριαρχία.
Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ανεξαρτησία της Ινδίας.
Ο Μόντι είπε ότι η αποχώρηση από το παλιό κοινοβούλιο ήταν μια «συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή», καθώς το κτίριο είναι γεμάτο με ιδιαίτερες αναμνήσεις και θα συνεχίσει να εμπνέει τις μέλλουσες γενιές.
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτού του κοινοβουλίου είναι ότι κράτησε την πίστη των ανθρώπων στη δημοκρατία ζωντανή», είπε.
«Τα εύσημα για την επιτυχία της G20 πηγαίνουν σε 140 δεκάδες εκατομμύρια Ινδούς. Είναι η επιτυχία του Μπαράτ. Δεν είναι επιτυχία ενός ατόμου ή ενός πολιτικού κόμματος», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να είναι καχύποπτοι για την Ινδία, και αυτό συμβαίνει από την Ανεξαρτησία. Αυτή τη φορά, ήταν βέβαιοι ότι δεν θα υπήρχε δήλωση [της G20]. Ωστόσο, ήταν χάριν της δύναμης της Ινδίας που αυτό συνέβη».
Διαβάστε ακόμα:
Μιλώντας για την επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 στο φεγγάρι, ο Μόντι είπε ότι αυτή «ανέδειξε μια νέα μορφή δύναμης της Ινδίας που συνδέεται με την τεχνολογία, την επιστήμη, τις δυνατότητες των επιστημόνων μας». Πρόσθεσε ότι η σεληνιακή αποστολή της Ινδίας «όχι μόνο έκανε περήφανη την Ινδία αλλά και τον κόσμο».
Ανακαλώντας την ιστορία του παλιού κτιρίου του κοινοβουλίου τα τελευταία 75 χρόνια, από τότε που η Συντακτική Συνέλευση της Ινδίας πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 9 Δεκεμβρίου 1946, ο Μόντι υπενθύμισε σημαντικές ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Τζαβαχαρλάλ Νεχρού και Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί.
«Αυτή είναι η Βουλή στην οποία η ομιλία του Πρωθυπουργού Τζαβαχαρλάλ Νεχρού για το “όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα” αντηχούσε την ημέρα της Ανεξαρτησίας», είπε ο Μόντι, προτού θυμηθεί μια περίφημη ομιλία του Βατζπάγι στην οποία είπε ότι «θα σχηματιστούν κυβερνήσεις, κυβερνήσεις θα πέσουν, αλλά η χώρα θα παραμείνει, η δημοκρατία θα παραμείνει».
Στη συνέχεια, ο Μόντι αναφέρθηκε στους τρεις πρωθυπουργούς της Ινδίας – Λαλ Μπαχαντούρ Σάστρι, Ίντιρα Γκάντι και Τζαουάχαρ Λαλ Νεχρού – που πέθαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Το Κοινοβούλιο δάκρυσε», είπε ο Μόντι.
Μεταξύ των βασικών αποφάσεων που ελήφθησαν στο παλιό κτίριο του κοινοβουλίου που τόνισε ο Μόντι είναι εκείνες που θεωρήθηκαν σημαντικές επιτυχίες από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόμματος Bharatiya Janata, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του άρθρου 370, το οποίο ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς του Τζαμού και του Κασμίρ, την ψήφιση του Φόρου για Αγαθά και υπηρεσίες, και άλλα.
Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από το παλιό κοινοβούλιο, ενώ έβαλαν και πυρά κατά της κυβέρνησης του Μόντι, κατηγορώντας την ότι δεν απαντά σε ερωτήσεις και ότι στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους.
Πριν από την ειδική συνεδρίαση, ο Μόντι είχε πει ότι η διάρκειά της μπορεί να είναι «μικρή», αλλά ότι θα περιλαμβάνει «ιστορικές αποφάσεις».
Οι ειδικές συνεδριάσεις δεν είναι τόσο συνηθισμένες – σύμφωνα με τον βουλευτή Τσακσού Ρόι, η κυβέρνηση μερικές φορές τις συγκαλεί «για συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως για τον εορτασμό κοινοβουλευτικών ή εθνικών ορόσημων».
Η ανακοίνωση της συνεδρίασης τον περασμένο μήνα είχε πυροδοτήσει επικρίσεις από ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέκριναν την «μυστικοπάθεια» της κυβέρνησης σχετικά με την ημερήσια διάταξη.
Προκάλεσε επίσης έντονες εικασίες, με ορισμένους σχολιαστές να λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή ακόμη και να αλλάξει το όνομα της χώρας από Ινδία σε Μπαράτ (μετά και από τη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από μια πιθανή αλλαγή του ονόματος της χώρας).
Διαβάστε ακόμα:
Άλλοι είπαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει ένα ιστορικό νομοσχέδιο που θα εισαγάγει ποσόστωση για τις γυναίκες στα νομοθετικά σώματα. Τη Δευτέρα, ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας να κατατεθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα από αυτά ακόμη.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από εβδομάδες κριτικής από την αντιπολίτευση, κυκλοφόρησε μια «δοκιμαστική ατζέντα» για τη συνεδρίαση, η οποία απαριθμούσε τέσσερα νομοσχέδια για συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου που θα αλλάξει τον τρόπο διορισμού του επικεφαλής εκλογικού επιτρόπου της Ινδίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «μη δημοκρατικό» και λέγοντας ότι θα μειώσει την ανεξαρτησία της Εκλογικής Επιτροπής και των στελεχών της.
Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο δεν ήταν στη λίστα των θεμάτων που έδωσε η κυβέρνηση στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης σε διακομματική συνεδρίαση την Κυριακή.