ΑΘΗΝΑ
11:29
|
03.05.2024
Τα παζάρια για νέες συμφωνίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ανάγκασαν τους δύο ηγέτες να δώσουν τόπο στην οργή και να σπάσουν τον πάγο.
Από την αποψινή συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κατεβασμένους τόνους, αλλά με την γνωστή απαίτηση του Ισραήλ για κλιμάκωση της πίεσης σε βάρος του Ιράν από τη μεριά των ΗΠΑ, και φανερή διάθεση αποκλιμάκωσης της πολύμηνης έντασης στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε απόψε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση έγινε, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αναλυτές, 265 μέρες μετά την εκλογή του Νετανιάχου στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Το χρονικό διάστημα θεωρείται το μεγαλύτερο από το 1964, οπότε και τότε οι δυσχέρειες στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν καθυστερήσει μία ανάλογη συνάντηση ηγετικού επιπέδου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως είχαν να συζητήσουν ορισμένα δύσκολα θέματα και για τις μεταξύ τους σχέσεις, και για το παλαιστινιακό, για μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας καθώς και για την γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε καλωσόρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «φίλε μου»,  εκφράζοντας την ελπίδα να συναντηθούν και στην Ουάσιγκτον ως το τέλος του 2023.

Μετά, ο Μπάιντεν θυμήθηκε μία φράση του πρώτου Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που είχε πει πως Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάστηκαν μαζί για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο γενιών για την ίδρυση ισραηλινού κράτους, προσθέτοντας: «Με έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω, πως εάν δεν υπήρχε Ισραήλ θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει, με τις δηλώσεις του, τον «ηγετικό ρόλο» της Ουάσιγκτον στην παρασκηνιακή σκληρή διαπραγμάτευση που διαδραματίζεται εδώ και μήνες μεταξύ Τελ Αβίβ, Ριάντ και Ραμάλας για μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας με «προοπτικές» για την επίτευξη μελλοντικής συμφωνίας για το παλαιστινιακό (πιθανώς δίχως άμεση συμφωνία για δίκαιη λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ).

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν επί 61 λεπτά «κεκλεισμένων των θυρών» δίχως να γίνουν άμεσα δηλώσεις. Δηλώσεις έγιναν πριν τη μεταξύ τους συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να πλέκει, όπως προαναφέραμε,  το εγκώμιο για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες «αποτροπής πυρηνικών όπλων από το Ιράν» αλλά και στο πολύμηνο παζάρι για μία νέα συμφωνία του Αβραάμ.

«Νομίζω ότι υπό την δική σας ηγεσία, κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να πετύχουμε μία ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και νομίζω πως μία τέτοια ειρήνη θα μας πήγαινε μακριά, πρώτα, θα προωθήσει το τέλος της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, θα πετύχει την συμφιλίωση μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους, και θα προωθήσει μία αληθινή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Αυτό είναι εφικτό» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Και συνέχισε:

«Πιστεύω πως η συνεργασία μας μπορεί να γράψει Ιστορία και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή και πέραν αυτής. Και επιπλέον, δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις δυνάμεις που απειλούν το μέλλον, και πιο πολύ από όλες το Ιράν.

Εκτιμώ, κύριε Πρόεδρε, την συνεχή δέσμευσή σας να εμποδίσετε το Ιράν να πετύχει δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων. Θεωρώ πως είναι κρίσιμο. Και αυτός ο στόχος που μοιραζόμαστε μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα από μία αξιόπιστη στρατιωτική απειλή, με σαρωτικές κυρώσεις και την υποστήριξη των γενναίων Ιρανών ανδρών και γυναικών που περιφρονούν το καθεστώς και είναι οι πραγματικοί μας εταίροι για ένα καλύτερο μέλλον».

Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε αλλά δεν απάντησε εάν ανησυχεί για την πορεία της δημοκρατίας στο Ισραήλ με αφορμή το πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς επιδιώκει την υπονόμευση του ρόλου του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου σε κρίσιμες ή αμφιλεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, υπέρ της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Εξεπλάγην που δε με ρώτησαν για την απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες! Οι δημοσιογράφοι έχουν τη συνήθεια σε τέτοιες συναντήσεις να με ρωτούν άσχετα πράγματα» είπε ο Μπάιντεν.

Διαδηλώσεις, ξανά, στο Ισραήλ

Την ώρα της συνάντησης Μπάιντεν και Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωναν έξω από τα κτίρια της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ζητώντας από τον Μπάιντεν…να ασκήσει πιέσεις στον Νετανιάχου ώστε να αποσύρει το πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα