ΑΘΗΝΑ
03:34
|
08.05.2024
Η τιμωρητική «διαπαιδαγώγηση του Πασινιάν στην ήττα» συνεχίζεται, την ώρα που το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετατρέπεται από πολιτικό σε ανθρωπιστικό.
Οι άμυνες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέκυψαν μπροστά στον συντριπτικό συσχετισμό και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Του Κώστα Ράπτη, Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο capital.gr

Με το ξέσπασμα χθες του νέου γύρου εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram ένα (βιτριολικό, όπως συνηθίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) μήνυμα.

«Κάποτε ένας συνάδελφος από αδελφική χώρα μου είπε: ‘Σου είμαι άγνωστος και δεν θα με αποδεχθείς’. Του απάντησα όπως έπρεπε: ‘Δεν κρίνουμε από το βιογραφικό, αλλά από τις πράξεις’. Κατόπιν αυτός έχασε τον πόλεμο, αλλά παραδόξως έμεινε στη θέση του. Τότε αποφάσισε να κατηγορήσει για την ήττα του τη Ρωσία. Μετά παρέδωσε τμήμα της επικράτειας της χώρας του. Μετά αποφάσισε να φλερτάρει με το ΝΑΤΟ και η γυναίκα του επιδεικτικά επισκέφθηκε τους εχθρούς μας με γλυκά. Μαντέψτε τι μοίρα τον περιμένει…», έγραψε χαιρέκακα ο Μεντβέντεφ.

Ο περιγραφόμενος, αλλά μη κατονομαζόμενος ηγέτης είναι βέβαια ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ήρθε στα πράγματα χάρη σε ενός είδους «έγχρωμη επανάσταση» και κατάφερε να επιβιώσει εκλογικά παρά τη δεινή ήττα των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τον «Πόλεμο των 44 ημερών» του 2020.

Το τι μπορεί να είχε κατά νου ο Μεντβέντεφ αρχίζει και γίνεται σαφέστερο από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Μετά από ολονύχτιο σφυροκόπημα των θέσεων των αυτονομιστών από τον αζερικό στρατό, οι άμυνες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέκυψαν μπροστά στον συντριπτικό συσχετισμό και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός, μετά από μεσολάβηση της διοίκησης της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στην περιοχή από την επαύριο του «Πολέμου των 44 ημερών».

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ από τη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα) προβλέπει ουσιαστικά την κατάλυση της αυτοανακηρυχθείσας από τη δεκαετία του ’90 «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», καθώς οι Αρμένιοι αυτονομιστές δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να παραδώσουν τον οπλισμό τους, να διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και να προσέλθουν αύριο Πέμπτη σε συνομιλίες με τις αζερικές αρχές στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν, με αντικείμενο την «επανένταξη» της περιοχής στην δικαιοδοσία του Μπακού.

Ο Πασινιάν περιορίσθηκε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του να υπενθυμίσει ότι η Αρμενία δεν διαθέτει στρατεύματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, για την έκβαση των οποίων τον ενημέρωσε η ηγεσία του «Αρτσάχ».

Την ώρα που η αντιπολίτευση εντός της Αρμενίας διαδηλώνει, καταγγέλλοντας τον Πασινιάν ως «προδότη», ο ίδιος ο Αρμένιος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του επιμένουν να απευθύνουν περισσότερο ή λιγότερο ανοικτές βολές εναντίον της Ρωσίας για αθέτηση των υποχρεώσεών της.

Με άλλα λόγια ζητούν από τη Ρωσία να πολεμήσει έναν πόλεμο από τον οποία απέχει η ίδια η Δημοκρατία της Αρμενίας, μολονότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί σύμφωνα με τη διεθνή συναίνεση τμήμα της αζερικής επικράτειας, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν κατά τα συμφωνηθέντα το 2020 περιορισμένη εντολή (όχι εφάμιλλη των δεσμεύσεων αμυντικής συνδρομής που συνδέουν Μόσχα και Ερεβάν).

Και όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο Πασινιάν (που έσπευσε να δεχθεί την τηλεφωνική στήριξη του Άντονι Μπλίνκεν  και την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός… των προσεχών ημερών) έχει ήδη αποδεχθεί στις συνομιλίες της τελευταίας τριετίας επί της αρχής και τα δικαιώματα του Μπακού επί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και την πρόταση για διασύνδεση του καθαυτό Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω αρμενικού εδάφους.

Από την πλευρά της η ρωσική πλευρά με τη σπουδή της να μεσολαβήσει επιβεβαιώνει ότι διατηρεί ρόλο στην περιοχή (από την οποία προφανώς επιθυμεί να την εκτοπίσει η Δύση), αποτρέπει τη συνέχιση της ανθρωποσφαγής, αλλά και την επαπειλούμενη επέκτασή της, η οποία θα έθετε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τα συμφέροντα της Μόσχας, την ώρα που αυτή είναι αρκούντως απορροφημένη από την ουκρανική της περιπέτεια.

Η τιμωρητική «διαπαιδαγώγηση του Πασινιάν στην ήττα» συνεχίζεται, την ώρα που το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετατρέπεται από πολιτικό σε ανθρωπιστικό, για το μέλλον του εκεί αρμενικού πληθυσμού. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα