ΑΘΗΝΑ
03:58
|
08.12.2023
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, κατήγγειλε ότι σταδιακά απολύονται 6.000 συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία.
Καταγγελία προέδρου ΠΟΕΔΗΝ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει την Τρίτη (26/09) ότι σταδιακά απολύονται 6.000 συμβασιούχοι στα νοσοκομεία, που εργάζονται στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση. Μάλιστα, τη θέση τους παίρνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι ζουν έναν «εργασιακό μεσαίωνα».

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει: «Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ τον μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στην Κοζάνη, η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται, στοιχίζει 1.300 ευρώ τον μήνα, συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο και η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου 2.500 ευρώ τον μήνα».

Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει το εξής: «Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γι’ αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως, οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση. Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης, εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις. Οι διοικητές για άλλα σοβαρά ζητήματα των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν».

Ολόκληρη η καταγγελία του Γιαννάκου για τα νοσοκομεία

Αύριο (27/09) ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα βρίσκεται στο νοσοκομείο Κοζάνης στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι εργαζόμενοι για την σπόλυση 17 καθαριστριών παρότι έχουν ενεργή σύμβαση, η οποία με απόφαση του υπουργού Υγείας ανανεώνεται εως τέλος του χρόνου. Σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με 6.000 συμβασιούχους στα νοσοκομεία στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση.

Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ εως 3.500 ευρώ τον μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στην Κοζάνη, η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται, στοιχίζει 1.300 ευρώ τον μήνα, συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο και η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου 2.500 ευρώ τον μήνα.

Οι συμβασιούχοι φύλακες στα νοσοκομεία στοιχίζουν 1.500 ευρώ τον μήνα, συνυπολογίζοντας τα πάντα και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά, όμως, τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων. Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες για 400 με 500 ευρώ τον μήνα. Βάζουν στην τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά, με την απειλή μπράβων, οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου. Εργασιακός μεσαίωνας. Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι, δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά, φαγητό, να οφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δισ. ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στον τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους; Απορίας άξιον ως επιβιώνουν και ανθίζουν οι εργολάβοι όλα τα χρόνια.

Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γι’ αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως, οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση. Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης, εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις. Οι διοικητές για άλλα σοβαρά ζητήματα των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν.

Προς τιμήν τους, διοικητές νοσοκομείων δεν προχωρούν διαγωνισμούς, αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το Δημόσιο και την απόλυση εργαζόμενων. Έχουμε θέσει το ζήτημα στον υπουργό Υγείας. Ελπίζουμε να λυθεί αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει στο Δημόσιο και οδηγεί στα νύχια των εργολάβων τις υπηρεσίες στήριξης και στην ανεργία 6.000 συμβασιούχων, που εργάζονται άνω της τετραετίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγωνία στη Συρία ενόψει ανάσχεσης βοήθειας σε τρόφιμα

Διάσωση μεταναστών ανοικτά της Γαύδου

Ιερουσαλήμ: Ακροδεξιοί και αστυνομικοί πιάστηκαν στα χέρια

Σφυροκοπούν βόρεια και νότια Γάζα-Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα