ΑΘΗΝΑ
09:10
|
06.05.2024
Την ώρα που η βόρεια Εύβοια έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία Elias, το Εθνικό Αστεροσκοπείο προειδοποιεί άλλες 15 περιοχές.
Κακοκαιρία Elias
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαπέντε νομούς θα επηρεάσει σήμερα με βροχές και καταιγίδες η κακοκαιρία Elias σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Eθνικού Αστεροσκοπείου/meteo. Η αρχή έχει γίνει από νωρίς το πρωί στη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ενδεικτική η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία Elias κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/09) θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς: Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα, Τετάρτη, αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη (28/09) τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

χαρτης meteo κακοκαιρια elias

Η Τετάρτη (27/9) είναι η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας Elias, με έντονα φαινόμενα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Ήδη από τα ξημερώματα έριξε πάρα πολύ νερό στην Αττική, με έναν νέο γύρο καταιγίδων να αναμένεται προς το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, με την Αττική δοκιμάστηκαν και η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha, κ. Γιώργο Τσατραφύλλια, τις επόμενες ώρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε 7 περιοχές τις χώρες, όπου τα φαινόμενα θα επιμένουν με τις καταιγίδες να είναι «εμμονικές». Συγκεκριμένα, μεγάλη προσοχή χρειάζεται σε Θεσσαλία, Χαλκιδική, Σποράδες, κεντρική και βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρος Κολυδάς εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις επόμενες ώρες στην ευρεία περιοχή Σπερχειάδας, στη νότια Θεσσαλία και το Πήλιο. Τονίζει πως νέος γύρος καταιγίδων αναμένεται στην Αθήνα προς το μεσημέρι.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα