ΑΘΗΝΑ
08:11
|
11.05.2024
Με αναφορές στα πολύνεκρα ναυάγια σε Ελλάδα και Ιταλία η τοποθέτηση του Ρώσου απεσταλμένου στον ΟΗΕ.
Παγίδα θανάτου για απελπισμένες ψυχές η Μεσόγειος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντί να βοηθήσει τους μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον τους, με την Μεσόγειο να παραμένει η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Χρόνο με το χρόνο, η Μεσόγειος Θάλασσα αποδεικνύεται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός με το υψηλότερο επίπεδο θνησιμότητας, μετατρεπόμενη σε παγίδα θανάτου για πολλές απελπισμένες ψυχές», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας.

«Υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα. Τι μέτρα λαμβάνει η Ε.Ε. για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI, εάν, σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και των προσφύγων έχουν διασωθεί ή αναχαιτιστεί από άλλους φορείς και δομές για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα;» συνέχισε.

«Επιπλέον, όπως αντιλαμβανόμαστε από το σχέδιο της Ε.Ε. που ανακοινώθηκε πρόσφατα, υπάρχει πρόθεση να ενισχυθεί και να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των λεγόμενων ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, τις οποίες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ήδη χαρακτηρίσει ναυτικό αποκλεισμό», δήλωσε ο Νεμπέζια.

«Η εντύπωση είναι ότι η Ε.Ε. διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά των μεταναστών, οι οποίοι πεθαίνουν λόγω της έλλειψης ασφαλών εναλλακτικών διαδρομών», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μια σειρά από τραγωδίες, οι οποίες συνέβησαν κοντά στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας φέτος και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. «Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε παρασχεθεί εγκαίρως βοήθεια σε όσους κινδύνευαν στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί τη διάσωση αυτών των ατόμων ως προτεραιότητά της», υπογράμμισε.

«Επιπλέον, αρκετά συχνά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όχι μόνο δεν λαμβάνουν μέτρα για τη διάσωση ενός σκάφους, αλλά στην πραγματικότητα απαγορεύουν σε άλλα σκάφη να προσεγγίσουν για βοήθεια. Όσοι τολμούν να μην υπακούσουν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, ορισμένα δικαστήρια της Ε.Ε. τείνουν σκόπιμα να ωθούν ένα σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο εκτός της δικαιοδοσίας τους, καταδικάζοντας έτσι τους επιβαίνοντες σε οδυνηρό θάνατο. Δηλαδή, κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την αυλή τους, όπως το θέτει ο Ύπατος Αρμοστής της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλεία, Ζοζέπ Μπορέλ», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ τόνισε ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα προκλήθηκαν από την ανάμειξη της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

«Η μαζική έξοδος ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης και απερίσκεπτης ανάμειξης των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών με σκοπό την αποσταθεροποίησή τους και τη βίαιη αλλαγή κυβερνήσεων. Είναι αυτές οι χώρες που φέρουν την κύρια ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει ότι η «η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με τα μεταναστευτικά ζητήματα μόνο σε σχέση με τους Ουκρανούς», ενώ «οι πολίτες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προφανώς δεν μπορούν να περιμένουν παρόμοιο επίπεδο αλληλεγγύης και ανθρώπινης συμπεριφοράς από τους Ευρωπαίους».

«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να σταματήσουν να κατηγορούν τους διακινητές για τους θανάτους των ανθρώπων και να αναλάβουν την ευθύνη αντί να εκφράζουν απλά τη λύπη τους για κάθε νέο ναυάγιο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νορβηγία: Απόδοση ευθυνών για την επίθεση Ισραηλινών ακροδεξιών στην έδρα του UNRWA

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Γιατί η Ελλάδα προβληματίζει έντονα τη Διεθνή Αμνηστία;

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα