ΑΘΗΝΑ
11:29
|
05.11.2024
Το φόρουμ στο Κίεβο προσέλκυσε εκπροσώπους εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Σουηδία και την Τσεχία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος στο βήμα του Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών στο Κίεβο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία ήταν μία από τις πρώτες που έλαβε πρόσκληση στο Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, αλλά αποφάσισε να μην τη δεχτεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Βαρσοβία Βασίλ Ζβάριτς σε συνέντευξή του στο πολωνικό TVN24.

Ο πρέσβης ρωτήθηκε γιατί δεν παρευρέθηκαν Πολωνοί εκπρόσωποι στη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας πολλών χωρών στο Κίεβο.

«Καλέσαμε τους πάντες από τις φιλικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Η Πολωνία ήταν από τις πρώτες που έλαβε αυτή την πρόσκληση, οπότε περιμέναμε τη συμμετοχή της πολωνικής πλευράς», απάντησε.

«Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας. Στέλνουμε μια πρόσκληση και η χώρα αποφασίζει αν θα την αποδεχτεί ή όχι βάσει των συμφερόντων της. Ως εκ τούτου, σεβόμαστε τέτοιες αποφάσεις, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να κατηγορήσουμε την Ουκρανία για το γεγονός ότι η Πολωνία δεν ήταν παρούσα», πρόσθεσε.

Το Διεθνές φόρουμ αμυντικών βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο την περασμένη Παρασκευή, προσέλκυσε εκπροσώπους εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Σουηδία και την Τσεχία. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση οδήγησε στην υπογραφή 20 συμφωνιών, που περιελάμβαναν θέματα όπως η κατασκευή drone, η επισκευή και κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και η παραγωγή πυρομαχικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι μέσω του φόρουμ συγκροτήθηκε μια «συμμαχία αμυντικών βιομηχανιών», την οποία περιέγραψε ως μια μεγάλης κλίμακας διεθνή συνασπισμό για την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι αυτό το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Βαρσοβία αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση εν μέσω συνεχιζόμενης επιδείνωσης των Πολωνο-Ουκρανικών σχέσεων. Αυτό συμβαίνει αφού η Πολωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, επέκτειναν μονομερώς ένα εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά τον περασμένο μήνα για να αποτρέψουν το «πλημμύρισμα» και την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής τους αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Το Κίεβο, με τη σειρά του, χαρακτήρισε την απαγόρευση των εισαγωγών «παράνομη» και υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τριών κρατών-μελών της Ε.Ε. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας σε όλη τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους Πολωνούς αξιωματούχους ότι «παίζουν την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο» και ότι η απαγόρευση της πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία «βοηθά» τη Ρωσία.

Με τη σειρά του, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, περιέγραψε το Κίεβο ως «πνιγόμενο» που υπάρχει ο κίνδυνος να παρασύρει στο βυθό τον διασώστη του.

«Θέλω να πω στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς, όπως έκανε πρόσφατα στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη», σχολίασε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Πολωνία δεν θα εξοπλίζει πλέον την Ουκρανία καθώς πρόκειται να επικεντρωθεί στη δημιουργία των δικών της αποθεμάτων όπλων, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι αργότερα τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα