ΑΘΗΝΑ
06:12
|
04.12.2023
«Εγκέφαλοι» του δικτύου ένας γιατρός και ένας μηχανικός αυτοκινήτων, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων.
Εξαρθρώθηκε δίκτυο λαθρεμπόρων οργάνων στο Πακιστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δίκτυο λαθρεμπόρων ανθρώπινων οργάνων εξάρθρωσε η αστυνομία του Πακιστάν. «Εγκέφαλοι» ήταν ένας γιατρός και ένας μηχανικός αυτοκινήτων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 328 παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων.

Ο Φαουάντ Μούχταρ, ένας γιατρός που είχε συλληφθεί ήδη πέντε φορές στο παρελθόν για ιατρικό λάθος, χρησιμοποιούσε τον μηχανικό αυτοκινήτων, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ως βοηθό και αναισθησιολόγο στις επεμβάσεις, όπως ανέφερε η αστυνομία. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν σε πρόσωπα τα οποία τα μέλη του δικτύου συναντούσαν σε νοσοκομεία, αφού κατάφερναν να τα προσελκύσουν με ψεύτικες υποσχέσεις, εξηγείται στην αστυνομική έρευνα.

Τα νεφρά αφαιρούνταν ή μεταμοσχεύονταν στα σπίτια ιδιωτών, πολλές φορές χωρίς καν ο ασθενής να το γνωρίζει, εξήγησε ο Μοχσίν Νάκβι, επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας Παντζάμπ. Τα όργανα πωλούνταν προς 3 εκατ. ρουπίες (9.800 ευρώ) σε Πακιστανούς ασθενείς και έως και 10 εκατ. ρουπίες (33.000 ευρώ) σε ασθενείς στο εξωτερικό, διευκρίνισε.

Το δίκτυο, που αποτελούνταν από 8 ανθρώπους, δρούσε στην Παντζάμπ και σε μέρος του πακιστανικού Κασμίρ. Από τις επεμβάσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. «Τα γεγονότα και οι αριθμοί προκαλούν σοκ», δήλωσε ο Νάκβι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Κυριακή, ενώ πρόσθεσε ότι το δίκτυο είναι πιθανό να ευθύνεται «για πολλές περισσότερες επεμβάσεις και παράνομες μεταμοσχεύσεις. Αυτές έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουμε».

Το Πακιστάν απαγόρευσε το 2010 το λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, ένα έγκλημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει τα παράνομα δίκτυα μεταμοσχεύσεων να ανθούν. Συνήθως αυτά δεν διαθέτουν ιατρική ομάδα ή τις απαραίτητες γνώσεις για τις επεμβάσεις και συχνά οι ασθενείς πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη: Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά

Γάζα: Χτύπημα σε στατόπεδο προσφύγων – Υγειονομική βόμβα τα σχολεία του ΟΗΕ

Φιλιππίνες: Βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια καθολικής λειτουργίας

Πορεία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Τέρμα στις υπομεταγγίσεις!»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα