ΑΘΗΝΑ
10:17
|
01.05.2024
Για πειραματικές μεθόδους που παράγουν ταχύτατους παλμούς φωτός του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη
Νόμπελ Φυσικής 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ’Ουιγιέ για την έρευνά τους σχετικά με «πειραματικές μεθόδους που παράγουν ταχύτατους παλμούς φωτός του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη», αναφέρει το βραβευμένο σώμα.

Η Λ’Ουιγιέ εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, ο Κράους στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Max Planck και στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximillians του Μονάχου στη Γερμανία και ο Αγκοστινί στο The Ohio State University στις ΗΠΑ.

«Τα πειράματα των βραβευθέντων παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο σύντομους που μετρώνται σε attoseconds, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτοί οι παλμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής απονομής των βραβείων.

Ο Πιέρ Αγκοστινί κατάφερε να παράγει και να διερευνήσει μια σειρά από διαδοχικούς παλμούς φωτός, όπου κάθε παλμός διαρκούσε μόλις 250 attoseconds, ενώ ο Φέρεντς Κράους δούλεψε έναν διαφορετικό τύπο πειράματος, που κατέστησε δυνατή την απομόνωση ενός μόνο φωτεινού παλμού που διήρκεσε 650 attoseconds.

Η Αν Λ’Ουιγιέ, τέλος, ανακάλυψε ότι πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του φωτός προέκυπταν, όταν μετέδιδε υπέρυθρο φως λέιζερ μέσα από ένα ευγενές αέριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα