ΑΘΗΝΑ
15:55
|
27.04.2024
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω ηφαίστειο, ίσως ευθύνεται για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ πριν από 39.000 χρόνια!
Η Ιταλία σχεδιάζει μαζική εκκένωση γύρω από το υπερηφαίστειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις αρχές στην Ιταλία η σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, η οποία επικεντρώνεται σε ένα ηφαίστειο, το οποίο θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνο και από αυτό του γειτονικού Βεζούβιου.

Οι δονήσεις που φτάνουν ως τους 4,2 βαθμούς Ρίχτερ, επικεντρώνονται στα Φλεγραία Πεδία, δυτικά της Νάπολης. Μόνο τον Σεπτέμβριο έγιναν πάνω από 1.100 σεισμοί. Στην περιοχή υπάρχουν πόλεις και χωριά με συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Το υπερηφαίστειο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ. Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο κατά το οποίο η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά καθώς το έδαφος ανεβαίνει κατά 1,5 εκατοστό τον μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα κτίρια.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επανειλημμένων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (12/10), σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Φλεγραία Πεδία βρίσκονται στα δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτο από πόλεις και χωριά, με συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων. Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Σε αυτό το πλαίσιο η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση, αν χρειαστεί, δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «εξαιρετικής ανάγκης».

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης, να δώσει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να επέμβουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή, για να βεβαιωθεί ότι είναι όλα έτοιμα.

Η τελευταία φορά που η περιοχή υπέστη παρόμοια έκρηξη σεισμών ήταν στη δεκαετία του 1980, ενώ 40.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί προσωρινά από το κοντινό Ποτσουόλι.

Για την ιστορία, η τελευταία σημαντική έκρηξη είχε γίνει το 1538, ενώ μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις είχε γίνει πριν από 39.000 χρόνια και σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ. 

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα