ΑΘΗΝΑ
05:51
|
05.05.2024
Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 100, ενώ ;98 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Λωρίδα της Γάζας, έκρηξη μετά από αεροπορική επιδρομή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου Ισραήλ και Χαμάς, αφού η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε, το Σάββατο (07/10), μια μεγάλη αεροπορική και χερσαία επιχείρηση από την κατεχόμενη και αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη επίθεσή της εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 100, δεκάδες είναι οι όμηροι ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες που έχουν προσέλθει στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, 198 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Γάζας.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, όταν σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και μέχρι τη βόρεια αμφισβητούμενη πόλη της Ιερουσαλήμ από τις 7 το πρωί ύστερα από ομοβροντίες 5.000 ρουκετών, όπως ισχυρίστηκε η Χαμάς, που εκτοξεύτηκαν από τον αποκλεισμένο θύλακα.

Τα τελευταία νέα είχαν να κάνουν με την νέα κλιμάκωση από πλευράς της Χαμάς, η οποία προχώρησε σε νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων, εξαπολύοντας 150 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, με αιτιολογικό την επίθεση του Ισραήλ στον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα.

«Έχουμε αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους για να απελευθερώσουμε κρατούμενους», λέει αξιωματούχος της Χαμάς. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, είπε ότι «καταφέραμε να σκοτώσουμε και να συλλάβουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες» και «οι μάχες συνεχίζονται». Την αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου  των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). «Υπάρχουν στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί (και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας), δεν μπορώ να δώσω στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και θα πληρώσει το τίμημα], είπε ο εκπρόσωπος του στρατού σε δημοσιογράφους.

Χερσαία επιχείρηση ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφάλειας του Ισραήλ

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Γάζας.

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια «προβλέπει μεγάλη νίκη» κατά του Ισραήλ

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια, ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (…) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο Χανίγια σε δηλώσεις του που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Σε δήλωσή του, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την απελευθέρωση του ευαίσθητου τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, στο οποίο αυξήθηκε ο αριθμός των Εβραίων επισκεπτών τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των εβραϊκών εορτών. Είπε, μάλιστα, ότι αυτό ήταν μόνο το πρώτο στάδιο των νέων προσπαθειών της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επίθεσή του κατά του τζαμιού Αλ Άκσα. Η εποχή της επίθεσης του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους, παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής [ισραηλινό έδαφος], να εξαπολύσουν επίθεση χωρίς αυτοσυγκράτηση. Βγείτε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους Μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Στηρίζουν Ισραήλ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Άμεση κατάπαυση ζητούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει «έντονα» τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα, υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί τάσσεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά τα όσα διεμήνυσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Tην ίδια ώρα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία απευθύνουν έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή

Την ίδια στιγμή, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για το παλαιστινιακό ζήτημα ευρύτερα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (8/10), μετά την κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή της και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό του Ισραήλ και παράλληλα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της για μια «λύση δύο κρατών».

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Τουρκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες ρουκέτες ερίφθησαν σήμερα προς το Ισραήλ. «Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους Ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων» δήλωσε ειδικότερα. Ο ίδιος κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», είπε.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: «Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του».

Ο ίδιος κάλεσε για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.

Δένδιας: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο “Χ” ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» υπογραμμίζει.

Μήνυμα στήριξης Γεωργιάδη στο Ισραήλ: «Είμαστε με τον πολιτισμό» – Το «ευχαριστώ» του Ισραηλινού πρέσβη

Στο μεταξύ, για το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στο Ισραήλ και ειδικότερα του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, ευχαρίστησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη χώρα μας Νόαμ Κατζ.

«Σας ευχαριστώ. Είμαστε ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας και της βαρβαρότητας. Το Ισραήλ θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς» έγραψε ο πρεσβευτής Κατζ, στο Twitter απαντώντας στον Έλληνα υπουργό και στην ανάρτηση που είχε κάνει νωρίτερα στο Twitter.

Ο κ. Γεωργιάδης στέλνοντας νωρίτερα μήνυμα αλληλεγγύης προς το Ισράηλ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς και τα θύματα που άφησαν πίσω τους έγραψε το εξής: «Οι εικόνες των βαρβάρων που ξεγυμνώνουν τα πτώματα των γυναικών του Ισραήλ και τα περιφέρουν ως τρόπαια γελώντας και εξευτελίζοντάς τα, γυρνούν την ανθρωπότητα αιώνες πίσω. Μόνον ντροπή γεννούν για τους Παλαιστινίους αυτές οι σκηνές. Ντροπή αιώνια! Είμαστε με τον πολιτισμό».

Βίντεο της El Pais από την επίθεση της Χαμάς

Πάνω από 2.200 ρουκέτες έριξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σε μία άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση, με διείσδυση ενόπλων ανδρών.

Από την επίθεση, τουλάχιστον 26 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ενώ πάνω από 500 είναι οι τραυματίες.

Στήριξη της Χεζμπολάχ στη Χαμάς

Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παράταξη στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωσή της στο Telegram, αρκετές ώρες αργότερα, ότι συμμετείχε στις μάχες. Υπάρχουν φόβοι για μια περιφερειακή ανάφλεξη εάν η βία εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό, στο βόρειο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση της Χεζμπολάχ ή στην ενδοκοινοτική βία στους δρόμους του Ισραήλ, όπως παρατηρήθηκε το 2021.

Τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και οι υποστηρικτές της στο ίδιο το Ιράν, εξέδωσαν δηλώσεις υποστήριξης της επιχείρησης της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα