ΑΘΗΝΑ
13:31
|
03.05.2024
Η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει πως της αναλογεί και με το παραπάνω να προστεθεί στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ινδίας», δήλωσε ο νυν πρόεδρος της UNGA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η «βαριά ευθύνη» του να είναι κανείς μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ινδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), Ντένις Φράνσις.

«Το να γίνεις μόνιμο μέλος είναι μια εξαιρετικά βαριά ευθύνη, η οποία είμαι βέβαιος ότι δεν ξεπερνά τις δυνατότητες της κυβέρνησης της Ινδίας», δήλωσε ο Ντένις στο πρακτορείο ειδήσεων ANI σήμερα, Τρίτη.

Ωστόσο, είπε ότι το ερώτημα για το πότε μπορεί να συμβεί είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσουν τα μέλη του ΟΗΕ «στο πλαίσιο της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που λαμβάνει χώρα εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Φράνσις υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να αποτελέσει ένα στιγμιαίο συμβάν, αλλά είναι «μια συνεχής διαδικασία».

Ο ανώτερος διπλωμάτης, ο οποίος κατάγεται από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, είπε ότι η Ινδία έχει υπάρξει «η φωνή του Παγκόσμιου Νότου για αρκετό καιρό». Επιπλέον, χαρακτήρισε την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στη G20, η οποία έγινε υπό την προεδρία της Ινδίας τον περασμένο μήνα, ως μια «καθοριστική στιγμή».

Η ποικιλομορφία της Ινδίας, με τους πολλούς πολιτισμούς και τις γλώσσες της, είναι «από μόνη της ένα ισχυρό μήνυμα για πολιτική επιτυχία», είπε ο Φράνσις, προσθέτοντας ότι το Νέο Δελχί έχει πολλά διδάγματα να μοιραστεί «όχι μόνο με τον παγκόσμιο Νότο, αλλά με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Οι ινδικές αξιώσεις

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσάνκα, έχει υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες πως αναλογεί στην Ινδία μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου από άποψη πληθυσμού και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό, και αν μείνει έξω, θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά τον περασμένο μήνα. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν μεταρρυθμιστούν, «οι άνθρωποι θα βρουν λύσεις έξω» από αυτά.

Η Ινδία ολοκλήρωσε τη διετή θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι.

Θα προστεθούν νέες μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Μια έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα φέτος από το φιλοΝΑΤΟϊκό think tank Atlantic Council, διαπίστωσε ότι η Ινδία είναι πιθανό να λάβει μια θέση στο Σ.Α. εάν προστεθούν νέες έδρες τα επόμενα χρόνια.

Ενώ το 26% των ερωτηθέντων από το Atlantic Council αναλυτών δήλωσε ότι η Ινδία θα λάβει μια νέα μόνιμη έδρα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εκτιμά ότι δεν θα προστεθούν νέες έδρες, ανέφερε η έρευνα.

Μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας με την Κίνα να είναι το μόνο μέλος του Σ.Α. που αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα