ΑΘΗΝΑ
04:20
|
23.06.2024
Πάνω από 1.055 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ το 60% των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά-Χωρίς ρεύμα πλέον η Γάζα-Σειρήνες κατά μήκος του Ισραήλ.
Εφιαλτική η κατάσταση στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγαλώνει ο κίνδυνος για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ δέχεται πυρά από τρία μέτωπα, Γάζα, Λίβανο και Συρία. Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και προειδοποίησε όσους ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα για την χερσαία επιχείρηση, η οποία όλα δείχνουν ότι βρίσκεται προ των πυλών και θα είναι σαρωτική.     

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεκάδες μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε συνοικία της Πόλης της Γάζας, από την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 5.400 τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές αντίποινων του Ισραήλ το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας επίσης δήλωσε, ότι σχεδόν το 60% των τραυματιών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας του αποκλεισμένου θύλακα ανακοίνωσε πως, αφότου το μόνο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί, αποφάσισε να ξεκινήσει τον περιορισμό των υπηρεσιών υγείας για να διαθέσει τον περιορισμένο ηλεκτρισμό από γεννήτριες μόνο στις νευραλγικότερες ιατρικές υπηρεσίες.

Καθώς το Ισραήλ απαντά και σήμερα (11/10) στον πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, με σκοπό για να προειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς για επερχόμενες επιθέσεις.

Λίγο μετά τις 15.30, οι Times of Israel ανέφεραν ότι οι σειρήνες ήχησαν και στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς εξαπολύθηκε από την πλευρά της Γάζας ένα «τεράστιο μπαράζ» βλημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ανάμεσα στους στόχους βρίσκονται οι πόλεις Τελ Αβίβ, Ραμάτ Γκαν, Χολόν και Ρεχοβότ, σημείωσαν.

Πόλη της Γάζας. Το παράθυρο από το υπνοδωμάτιο ενός έφηβου Παλαιστίνιου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, ότι 300.000 στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για πιθανή χερσαία επίθεση στη Χαμάς.

Αμερικανικά πυρομαχικά:

Το πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε αμερικανικά πυρομαχικά για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα προσγειώθηκε στη χώρα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινά στρατεύματα συγκεντρώνονται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με το Al jazeera. Και συνεχίζει, ότι εκτός από τα πυρομαχικά, οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι παρέχουν περισσότερους αναχαιτιστές στο Ισραήλ για να αναπληρώσει το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) του. Τις τελευταίες ημέρες, ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα έπληξε αρκετούς στόχους στο Ισραήλ, αποφεύγοντας το πολυδιαφημισμένο σύστημα αεράμυνας του.

Ελληνική φρεγάτα συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πλέει προς το Ισραήλ

Σε επαγρύπνηση φαίνεται πως έχει τεθεί και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η φρεγάτα «Ψαρά» με πλήρωμα πάνω από 200 άτομα έλαβε εντολή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη SNMG 2 που θα συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», το οποίο κινείται προς το Ισραήλ, υποδηλώνοντας την στήριξη των ΗΠΑ στον στρατηγικό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε την επίθεση στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σήμερα (11/10) το χτύπημα στο πανεπιστήμιο σε ανάρτηση στο X.

Η IAF δήλωσε, ότι επιτέθηκαν στο πανεπιστήμιο επειδή «χρησιμεύει ως σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης μηχανικών της Χαμάς» και είναι «ένα σημαντικό κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος». Επιπλέον δήλωσαν, ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε την τοποθεσία για την παραγωγή όπλων.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ

Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο Υπουργικό Συμβούλιο Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλες οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να έχουν μια σαφή θέση».

Απανωτά τα χτυπήματα στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της Πόλης της Γάζας και 450 συνολικά. Ένας από τους στόχους που χτυπήθηκε ήταν και το σπίτι του ηγετικού στελέχους της Χαμάς που θεωρείται ο «εγκέφαλος» πίσω από το πλήγμα ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Από αέρος χτυπήθηκε και το λιμάνι της Γάζας. Αμίλεικτος, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο Γιοάβ Γκάλαντ δεν δίστασε να αποκαλέσει τους Παλαιστινίους «ανθρώπινα ζώα» και να δηλώσει ότι διέταξε πλήρες αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, «χωρίς νερό, φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα», ενώ προέτρεψε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αντιμετωπίσουν και αυτοί τους Παλαιστίνιους ως «ζώα».

Νεκρός ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας

Νεκρός σε αεροπορική επίθεση έπεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας και αξιωματούχος της Χαμάς, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα.

Πιο συγκεκριμένα, από το Ισραήλ έγραψαν πως: «Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας σκότωσε απόψε τον Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα, τον υπουργό Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα haaretz, επικαλούμενη ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο Σαμάλα ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των οικονομικών της Χαμάς.

Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από αέρος από το Ισραήλ. Η εκτίμηση για τον αριθμό των εκτοπισμένων αμάχων βασίζεται σε στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», στην περιοχή πριν από το περασμένο Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το περασμένο Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πάνω από 1.000 κτίρια, ενώ άλλα 560, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, είναι πλέον αδύνατο να κατοικηθούν, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές.

Σχεδόν 175.500 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το OCHA.

Άλλοι εκτοπισμένοι -πάνω από 14.500– βρήκαν καταφύγιο σε 12 δημόσια σχολεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του OCHA, σχεδόν 74.000 φιλοξενούνται από συγγενείς ή γείτονες και πολλοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας «από την κλιμάκωση των 50 ημερών (κατά τη διάρκεια) των εχθροπραξιών του 2014», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Εξάλλου το να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες «γίνεται ολοένα πιο περίπλοκο» για τους πάντες στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους, προειδοποίησε το OCHA.

Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο προσαρτημένο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε τις βολές, στοχεύοντας την τοποθεσία από όπου ερρίφθησαν οι ρουκέτες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Για αποτυχία των πολιτικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μιλάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έδειξε την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία είπε πως επιδιώκει να μονοπωλήσει τις συνομιλίες, ενώ αγνοεί τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου, ότι αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή» είπε ο Πούτιν στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχαμέντ Σια αλ Σουντάνι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, είπε ο Πούτιν, αγνόησαν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, περιλαμβανομένης της ανάγκης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα τους, όλα εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές και θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της μεταξύ τους διένεξης.

Το μοναδικό εργοστάσιο ενέργειας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί

Λίγο πριν τις 16.00 σήμερα, Τετάρτη, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο μέσα της Χαμάς, πως ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας που αποτελεί τη μοναδική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος της περιοχής, σταμάτησε να λειτουργεί.

Ο επικεφαλής της Ενεργειακής Αρχής της Γάζας, Τζαλάλ Ισμαήλ, είχε προειδοποιήσει, πως ελλείψει καυσίμων, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας από οποιαδήποτε προμήθεια, ο σταθμός θα σταματούσε να λειτουργεί μέσα στο μεσημέρι.

«Έχω διατάξει μια πλήρη πολιορκία της Γάζας. Όχι ηλεκτρισμός, όχι τροφή, όχι καύσιμα, όχι νερό. Τα πάντα έχουν κλείσει. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και δρούμε αναλόγως», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φτάνει στη Νότια Κορέα για στρατιωτικές ασκήσεις

Πρόσφυγες… άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα πέρασε

Γάζα: Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα