ΑΘΗΝΑ
14:09
|
27.04.2024
Η Ε.Ε. προειδοποιεί τον Μασκ ότι το μέσο του χρησιμοποιείται ως όχημα παραπληροφόρησης για τον πόλεμο στη Γάζα.
Η Ε.Ε προειδοποιεί τον Μασκ για παραπληροφόρηση του Χ για τον πόλεμο στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ΕΕ προειδοποιεί ανοιχτά τον Ίλον Μασκ ότι το X (πρώην twitter) χρησιμοποιείται για τη διάδοση «παραπληροφόρησης» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο, ο επικεφαλής του κλάδου του μπλοκ είπε ότι το «βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο» δεν είχε αφαιρεθεί, παρά τις προειδοποιήσεις, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο Μασκ δήλωσε, ότι η εταιρεία του ανέλαβε δράση, μεταξύ άλλων με την κατάργηση των νεοδημιουργηθέντων λογαριασμών που συνδέονται με τη Χαμάς. Ζήτησε επίσης, από την ΕΕ να καταγράψει τις εικαζόμενες παραβιάσεις.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την παραπληροφόρηση στην οποία αναφερόταν στην επιστολή του προς τον Μασκ. Ωστόσο, τόνισε ότι περιπτώσεις «ψεύτικων και χειραγωγημένων εικόνων και γεγονότων» αναφέρθηκαν ευρέως στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σας καλώ λοιπόν, να βεβαιωθείτε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου», έγραψε στην επιστολή του που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιστολή του έρχεται μέρες αφότου η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες κατοίκους και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες ομήρους.

Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα πυραυλικών επιδρομών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.055 ανθρώπους.

Στην απάντησή του στο X, ο Μασκ δήλωσε «Η πολιτική μας είναι να είναι όλα ανοιχτά και διαφανή, μια προσέγγιση που ξέρω ότι υποστηρίζει η Ε.Ε. Παρακαλώ, αναφέρετε τις παραβιάσεις στις οποίες υπαινίσσεστε στο X, για να τις δει το κοινό».

Ο Μπρετόν τόνισε, ότι ο Μασκ «γνώριζε καλά τις αναφορές των χρηστών του και των αρχών για το ψεύτικο περιεχόμενο και τη εξύμνηση της βίας». Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους χρήστες μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών. Έγινε μάλιστα νόμος τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δόθηκε χρόνος στις εταιρείες να βεβαιωθούν ότι τα συστήματά τους συμμορφώνονται.

Στις 25 Απριλίου, η επιτροπή ονόμασε τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, που θα υπόκεινται στους πιο σκληρούς κανόνες , μεταξύ των οποίων και το X. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τέσσερις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες, οι μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν, να αναφέρουν αυτήν την αξιολόγηση και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μη συμμόρφωση να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας ή πιθανή αναστολή της υπηρεσίας.

Ο Μασκ διέλυσε το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter λίγο μετά την εξαγορά της εταιρείας το 2022. Το συμβούλιο εθελοντών που ιδρύθηκε το 2016 περιείχε περίπου 100 ανεξάρτητες ομάδες, που συμβουλεύονταν για θέματα όπως ο αυτοτραυματισμός, η κακοποίηση παιδιών και η ρητορική μίσους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα