ΑΘΗΝΑ
08:00
|
06.05.2024
Το εργαλείο αυτό παρέχει έναν ενιαίο χάρτη των περιοχών με δυνητικά σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας και μια πύλη για όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Νέο εργαλείο θα προειδοποιεί για πλημμύρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα ένα νέο εργαλείο που παρέχει δεδομένα σχετικά με τις πλημμύρες και συμβάλλει στην αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας. Το εργαλείο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η οποία θεσπίζει μηχανισμούς διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Για πρώτη φορά, το εργαλείο αυτό παρέχει έναν ενιαίο χάρτη των περιοχών με δυνητικά σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας και μια πύλη για όλες τις σχετικές πληροφορίες, παρέχοντας στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μια επισκόπηση των δεδομένων που χρειάζονται για τη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας. Το διαδικτυακό εργαλείο απεικόνισης δείχνει ότι περισσότερες από 14.000 περιοχές στην ΕΕ διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας. 

Ο Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, αρμόδιος για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, δήλωσε: «Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος των πρόσφατων πλημμυρών στη Σλοβενία και την Ελλάδα ήταν καταστροφικό. Δυστυχώς, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, οπότε πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να προσαρμοζόμαστε σε αυτά. Για να μετριάσουμε αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες πληροφορίες. Τα νέα μας εργαλεία θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους επαγγελματίες να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο πλημμύρας στις αποφάσεις τους».

Τα δεδομένα που παράγονται σχετικά με τον κίνδυνο πλημμύρας παρέχονται από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Τα δεδομένα που κοινοποιούνται περιλαμβάνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις κινδύνου πλημμύρας από τα κράτη μέλη, χάρτες που αντιπροσωπεύουν τους κινδύνους και τους κινδύνους πλημμύρας, καθώς και σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

Οι πλημμύρες είναι οι πιο διαδεδομένες και δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη. Γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής και έχουν καταστροφικές συνέπειες, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τη βιοποικιλότητα και προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο κίνδυνος πλημμυρών στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί, όπως και οι οικονομικές ζημίες. Η καλύτερη πληροφόρηση και η ολοκληρωμένη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πλημμύρας και, μέσω κατάλληλων μέτρων, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της φύσης στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα