ΑΘΗΝΑ
11:01
|
03.05.2024
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν στη δημιουργία ενός κλίματος που να ευνοεί την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το 2024. Τι λένε πηγές από την Ουάσινγκτον.
Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή μιας σειράς εγγυήσεων για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2024, «ανοίγοντας» ένα παράθυρο αισιοδοξίας για πιθανή άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον σε βάρος του Καράκας.

Βάσει της νέας συμφωνίας οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παρουσία διεθνών παρατηρητών με εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και από την Αφρικανική Ένωση, την Διαμερικανική Ένωση Εκλογικών Οργανισμών και το Κέντρο Κάρτερ. Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι η συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δεν προβλέπει την άρση απαγόρευσης σε κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης να θέσουν υποψηφιότητα για κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, και ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, Χεράρντο Μπλίντε, υπό την ιδιότητα των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών. Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και την παροχή εγγυήσεων για ελεύθερες εκλογές και η δεύτερη στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων του έθνους. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών του Μπαρμπάντος, Τζέρομ Ουόλκοτ, και του Μεξικού, Εφραίν Γκουανταρράμα,  του διευθυντή του Νορβηγικού Κέντρου για την Επίλυση Συγκρούσεων, Νταγκ Ναϊλάντερ, και εκπροσώπων της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Ολλανδίας.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού κλίματος που να ευνοεί την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το 2024. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησαν ώστε οι αρμόδιες αρχές να εγγυώνται την ασφάλεια και την ελευθερία μετακινήσεων σε όλους τους προεδρικούς υποψήφιους, οι οποίοι θα επιλεγούν ελεύθερα από τους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς σύμφωνα με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται μάλιστα στην ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων με επίκαιρα στοιχεία για τους ψηφοφόρους καθώς και με τη διοργάνωση ειδικών ημερίδων για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Το Reuters επικαλούμενο πηγές μετέδωσε ότι η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε χαλάρωση κάποιων κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της πετρελαιοπαραγωγού και μέλους του OPEC, Βενεζουέλας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που περιμένει η Ουάσινγκτον είναι να δει κι άλλες κινήσεις φιλικές προς την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Πάντως ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη νέα συμφωνία δηλώνοντας πως ακόμα εξετάζει τις λεπτομέρειές της.

Η συνάντηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Μπαρμπάντος ήταν η πρώτη μετά από 11 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα